"Дойдой, видях... и бях запомнен." Да, Франческо Тоти побеждаваше много пъти с фланелката на Рома, разписваше се безспирно, но предаността към тима ще бъде запомнена, както от феновете на "римските вълци", така и от всеки един футболен запалянко. Защото Принца на Рим е единствен... 

Тази вечер предстои една много емоционална вечер. "Джалоросите" приемат Дженоа в последния 38-и кръг на Серия А на "Стадио Олимпико", а един лидер се сбогува с дома си. 

Италианското издание Football – Italia е събрало топ 40 от моментите в историята на един капитан, който на 27 септември 2016 година навърши достолепните 40 години.

1. Започва ерата на Тоти

Същинската кариера на Франческо Тоти започва през 1993 година, когато 16-годишният тийнейдър прави своя дебют за “джалоросите”. Ексцентричното решение е взето от треньора Вуядин Бошков, който има сериозни кадрови проблеми в състава преди срещата от Серия А срещу Бреша и решава да се довери не на кого да е, а на бъдещия Принц на Рим. Тоти се появява в игра в самия край на срещата, при резултат 2:0 за “римските вълци”.

2. Един от многото

Първият гол на Тоти за Рома пада още в първия кръг на сезон 1994/95 при равенството (1:1) с Фоджа.

3. Говори вашият капитан

След известни перипетии при треньорите Карло Манцоне и Карлос Бианки, под ръководството на Зденек Земан, талантът на Тоти се отприщва. В края на месец октомври 1998 година, Земан поставя най-голямата отговорност да лежи на плещите на навършилия 22 години футболист – предоставя му капитанската лента.

4. Първият дерби гол

Годината е 1998, а Рома няма победа над вечния съперник Лацио от сезон 1994/95. “Римските орли” отново водят в резултата с 3:0. Еузебио ди Франческо обаче връща надеждата за “джалоросите” с един гол, а в последните 10-ина минути Тоти се разписва за инфарктното 3:2. Е, накрая няма нито победа, нито равенство, но Тоти оставя своя отпечатък в дербито.

5. “Vi ho purgato ancora”

В следващата среща между двата градски съперника обаче, Тоти слага край на победната серия на Лацио. Капитанът на Рома бележи третия гол при 2:1 и отпразнува попадението си с послание, останало в съзнанието на всеки един футболен запалянко и до днес – “Отново ви наказах!”.

6. Campioni!

Когато тимът е герой, заслугата е на капитана. “Джалоросите” се нуждаят от победа, за да си осигурят първото Скудето от 1983 година насам. Тогава се намесва знаменитият номер 10, който отбелязва първото попадение при успеха с 3:1 над Парма в последния ден от шампионата.

7. Супер Тоти

Рома започва сезона 2001/02 по същия начин, по който завършва предишния – с ценно отличие. Нападателят на “джалоросите” се разписва за класическото 3:0 срещу Фиорентина, осигурявайки на тима Суперкупата на Италия.

8. Хеттрик героят

По ирония на съдбата Тоти записва първия си хеттрик именно срещу тима на Бреша (срещу който е и дебюта му). Римляните побеждават с 3:1 като гост.

9. Екзекуторът на мадридчани

Тоти се разписва и в двата мача срещу Реал Мадрид в групите за Шампионската лига през сезон 2001/02. На “Сантиаго Бернабеу” за първи път от 35 години италиански тим взима победа, след 1:0 в полза на “джалоросите”. В последствие обаче Рома остава трети в групата си и не успява да се класира за участие в напред в турнира.

10. Три не са достатъчни

Във финала за Купата на Италия през 2003 година отново Тоти е героят за “джалоросите”. Този път срещу Милан. Той се разписва три пъти от преки свободни удари (един път у дома и два пъти на “Сан Сиро” ) и то с двата крака. Крайният резултат (3:6) обаче е недостатъчен, за да вдигнат трофея от турнира.  

11. Майсторът на асистенциите

Тоти носи на ръката си капитанската лента, не само заради изключителните си голови възможности. Асистенциите на “Ил Капитано” са също толкова забележителни и от голямо значение. С финтовете си нападателят успяваше да заобиколи цялата защита на съперника. С фланелката на “римляните”, Тоти е записал на сметката си общо 69 асистенции.

12. Попадението срещу Интер

Тоти успява да донесе на Рома един от най-ценните успехи в дербито срещу Интер пред 2002 година. Римляните побеждават с 3:2 “нерадзурите” като гост, но при 2:0 Принца на Рим отбелязва един от най-зрелищните си голове през своята кариера. Невероятен рейд на Тоти, пробива отбраната на Интер и със страхотен завършващ удар прехвърля стража на домакините Жулио Сезар.

13. Под светлината на прожекторите

През 2007 Интер може и да спечелиха Скудетото, но отново Тоти привлече вниманието върху себе си в мача срещу Сампдория. С по-слабия си ляв крак, Тоти се разписа във вратата на домакините по впечатляващ начин. Насладете се на изпълнението му във видеото.

14. Лидерът в сянка

След нулевото равенство в Италия, Рома опитва да вземе така желаната победа срещу Лион и да се класира на четвъртфиналите на Шампионската лига през 2007 година. Тоти отново извежда тима си напред в резултата, а Манчини удвоява и така римляните продължават напред в надпреварата.

15. Кошмарът на “Олд Трафорд”

При 2:1 в полза на Рома срещу Манчестър Юнайтед в първия мач от четвъртфиналите за ШЛ през 2007 година, пътуването на римляните до “Олд Трафорд” се превръща в катастрофа. “Джалоросите” са прекършени от “червените дяволи” с 1:7 като гости, а Тоти определя срещата като “най-тъжната нощ в спортната ми кариера”.

16. Шест от най-добрите

Интер триумфира с титлата в Серия А през 2007 година, но “римските вълци” не им доставиха удоволствието да спечелят и Купата на Италия. Тоти се разписа за 1:0 още в първата минута на срещата, завършила при резултат 6:2 в полза на “джалоросите”. На “Сан Сиро” Рома отстъпи с 1:2, но Тоти вдигна още един трофей в кариерата си.

17. Златен Тоти

Сезон 2006/07 завършва за Тоти на отлично ниво. Той печели “Златната обувка”, превръщайки се във втория италианец след Лука Тони, получил това отличие. “Ил Капитано” се разписва 32 пъти в 50 мача във всички турнири.

18. Императорът на рекордите

Головете продължават да се нижат, а през април 2009 година Тоти задминава още една икона на римляните – Амедео Амадей, превръщайки се в 10-ия най-резултатен играч в Серия А. Срещу тима на Лече, Принца на Рим записва своя 175-и гол.

19.  Самоунищожителният червен картон

Новата цел е 10-ата титла от Купата на Италия през 2010 година. При съприкосновение с Марио Балотели Тоти получава червен картон. Тимът е шок и допуска една е от най-болезнените загуби с 0:1 от съперника Интер на “Стадио Олимпико”.

20. Сълзите на Скудетото

Рома хвърля всичките си сили в спечелването на титлата на Серия А и в прекъсването на хегемонията на Интер. Възпитаниците на Клаудио Раниери обаче допускат фатална загуба с 1:2 от Сампдория у дома, а в последния ден от шампионата победата (1:0) срещу Киево Верона не е достатъчна. Интер отнема още една титла от ръцете на Тоти.

21. Кампанията на Луис Енрике

През 2011/12 начело на Рома застава Луис Енрике. Взаимоотношенията между испанския специалист и любимецът на тифозите на Рома не са добри от самото начало. Капитанът е резерва в първия мач от плейофите за Лига Европа срещу Слован Братислава (0:1), a при 1:1 във втората среща е сменен в 74-ата минута. До края на кампанията Тоти е игнориран от Енрике, а през следващия сезон треньорът сам решава да напусне тима след разочароващия сезон.

22. Вечния финал

Дербито е истиснко, особено когато говорим за финал на Купата на Италия. Изданието на турнира през 2013 година завършва със сблъсъка между Рома и Лацио. Разочарованието е голямо, след като “римските орли” триумфират с титлата след гол на Сенад Лулич.

23. Първи гол на британска земя

Три дни след неговия 38-и рожден ден, Тоти чупи още един рекорд. Той се разписва за 1:1 на “Етихад” и така се превръща в най-възрастния голмайстор в Шампионската лига. Това е и 300-ия му гол в професионалната кариера, както и първи на британска земя.

24. “С игра или с измама”

През 2014 година Рома са активирали поредния план “анти Юве”. “Джалоросите” опитва да прекратят доминацията на “бианконерите”. Рома обаче губи срещата срещу Юве с 2:3 през октомври, а Тоти не спестява гнева си след срещата: “Не знам дали бяхме победени от реферите, но със сигурност не загубихме от Ювентус тази вечер. Юве трябва да си има собствено първенство, защото с игра или с измама, те винаги печелят.”

25. #Селфи

Лацио водят с два гола на Рома в дербито през 2015 година. Тоти изравнява за 2:2 в 64-ата минута, а след това взима телефон от служител на клуба и си прави селфи за спомен. С това попадение Тоти вече има 11 попадения в дербито на Рим, известно като Дерби дела Капитале, като е първи по този показател в мачовете за първенство. 

26. Дилемата на Принца

В интервю Тоти казва “боли да си на скамейката”. Това разбира се води до множество спекулации за неговото напускане, след като контрактът му изтича през 2015/16. Наставникът Лучано Спалети обаче успява да върне капитана на “джалоросите” на терена.

27. На крака за Тоти

Тоти не може да вдъхнови тима за още една победа над Реал Мдрид, като "белите" печелят срещата от 1/16 финалите на Шампионската лига с общ резултат 4:0. На “Сантиаго Бернабеу” обаче феновете по трибуните са на крака за гения на “римските вълци”. Той получава овациите на 76 хиляди привъженици, след като влиза като резерва.

28. Супер смяната на Рома

Бъдещето на Тоти остава неясно, но той се превръща в най-мощното оръжие на Рома на резервната скамейка. Капитанът влиза в 86-ата минута на мача срещу Торино, който “джалоросите” вече губят с 1:2. Три минути по-късно, те вече водят, а Рома побеждава с 3:2.

29. 600 и още

Още една смяна, този път срещу Киево през май 2016 година. Тоти става третият играч в историята на Серия А, който има на сметката си 600 мача. Той отбелязва случая с асистенция за третия гол. Няколко седмици по-късно договорът му е подновен за още един сезон.

30. 25 сезона по-късно...

Вдъхновителят на Рома отново поема ролята на спасител в първата среща за сезон 2016/17 срещу Сампдория. Гостите водят в резултата, а в последните минути влиза Принца на Рим, който с асистенция и гол извежда римляните напред с 3:2. С отбелязаното попадение, той вече се е разписвал във всеки един сезон от Серия А от 1994/95 до 2016/17.

31. Тоти в синьо

Приключенито на Тоти с националния отбор на Италия започва през октомври 1998 гoдина. 22-годишният нападател прави своя дебют в квалификацията за Евро 2000 срещу Швейцария. Тоти влиза като резерва в последните 20 минути, а Италия печели двубоя с 2:0.

32. Срещу Румъния

На четвъртфиналите в Евро 2000 Тоти успява да поведе “адзурите” напред в надпреварата, след като се разписва за 2:0 срещу тима на Румъния .

33. Златната “Паненка”

На полуфинала на Eвропейското през 2000 година, Италия се изправя срещу Холандия. Стига се до дузпи, в които Тоти показва как се прави, разписайвки се в стил “Паненка”.

34. Малка утеха

Тоти е Играч на мача на финала на Евро 2000 срещу Франция. “Петлите” обаче триумфират с титлата след победа с 2:1 над “адзурите” в продълженията.

35. Разочарованието Южна Корея

Италия очаква много от знаменитата десетка на Световното през 2002. В 1/16 финалите срещу Северна Корея, втори жълт картон струва участието на “адзурите” в надпреварата. Тогава Италия губи с 1:2 двубоя.

36. Датското разочарование

Участието на Тоти на Евро 2004 трае само 90 минути. Футболистът е обвинен от датския полузащитник Кристиан Поулсен, че се е изплюл в лицето му по време първата среща на “адзурите” в турниа, а по-късно видео доказва вината на нападателя. Той е наказан за три мача, а Италия са елиминирани още в груповата фаза.

37. Италия на тръни преди Мондиал 2006

Тоти получава фрактура на глезена по време на срещата с Емполи през февруари 2006 година. Контузията му поставя на карта участието му на Световното първенство. Дори премиерът Силвио Берлускони посещава лидерът на “римските вълци” в болницата. Тоти обаче успява да се възстанови навреме и да се включи в турнира.

38. Лидерът

Тоти получава шанса да се разпише от бялата точка след фаул на Лукас Нейл срещу Фабио Гросо. Това е петата му минута в срещата срещу Австралия, а Италия са вече с 10 човека на терена. Тоти обаче запазва хладнокръвие и изпраща Италия на четвъртфинал на световното през 2006.

39. Campioni del Mondo!

Тоти не е в най-добрата си форма в Германия, но остава важна част от състава на Марчело Липи. Той е тиуляр в 6 мача, както и на финала срещу Франция. Тоти играе час преди да бъде сменен. Италия триумфира на Световното след изпълнението на дузпи.

40. Краят на една ера

Тоти слага край на кариерата си в Италия, след финала на Световното през 2007. Отнема му почти година да вземе това решение, но накрая напуска тима след 58 мача и 9 гола.