Отборът на Аталанта буквално се подигра с Милан, записвайки победа с 5:0 в първи двубой от неделната програма на 18-тия кръг на Серия А. Два гола на Йосип Иличич и по един на Алехандро Гомес, Марио Пашалич и Люис Муриел бяха достатъчни, за да може "росонерите" да завършват годината по изключително срамен начин. 

Домакините започнаха доманантно, като още в 10-та минута те вече водеха в резултата. Алехандро Гомес получи топката на десния фланг, навлезе към вратата на Милан, преодолявайки двама играчи и пласира гръмотевичен удар над ръцете на Джанлуиджи Донарума, за да вдигне трибуните на крака. 

До края на първата част нови голове нямаше, но с пропуски се отчетоха Марио Пашалич и Йосип Иличич. Превъзходството на "бергамаските" обаче беше видимо и с просто око. 

В 61-та минута логичното се случи. Робин Госенс даде топката на Марио Пашалич отдясно, който също като Алехандро Гомес навлезе навътре сам и пласира прецизен изстрел в долния ляв ъгъл на вратата на Донарума за 2:0. 

Няма и две минути по-късно резултатът вече беше класически. След бърза контраатака Пашалич намери Иличич, който буквално преодоля с лекота на два пъти Рикардо Родригес, след което матира италианския страж на гостите за втори трети път. 

Унижението за Милан обаче тепърва предстоеше. В 72-та минута вездесъщият Йосип Иличич отново напомни за себе си. След късо изпълнение на корнер и разиграване между словенеца и Гомес, първият опита мерника си от около 20-на метра встрани от вратата и не остави никакви шансове на Донарума за 4:0. 

Дванадесет минути по-късно беше забит и последният пирон в ковчега на гостите. След наглед безвредна дълга топка към Люис Муриел коломбийският нападател се възползва от голямо неразбирателство между Донарума и бранителя Матео Мусакио, за да отбележи с лекота на опразнената врата за 5:0. 

Така Аталанта се изкачи до 5-та позиция с актив от 31 точки, на 4 зад четвъртия в класирането Рома. Милан, от своя страна, остана на много незавидното 10-то място в края на 2019-та година.