Вечният дебат за това кой измежду Кристиано Роналдо и Лионел Меси е по-добър, е близо до своя край. В разрешаването на „загадката” се включиха дори учени от Белгия, които използваха суперкомпютър, с помощта на който разработиха специална формула, която да анализира качествата на двамата футболисти в най-малки детайли.

„Стойността на даден футболист най-често се определя от неговите голови и асистенции”, коментира Джеси Дейвис, професор от университета в белгийския град Льовен.

„Голът обаче е рядко събитие, тъй като в един 90-минутен мач, се случват средно по 1600 други действия, Нашата формула разглежда всяко едно действие на терена – удари, пасове, дрибъл, разигравания и т.н., след което изчислява стойностите”, продължи Дейвис.

Това на практика означава, че играчите са оценявани за всяко едно свое действие по време на мач, а не само за най-очевидните – голове и асистенции.

Въз основа на анализа на суперкомпютъра, Лионел Меси и Кристиано Роналдо са били с почти идентични резултати в началото на своята кариера. След сезон 2015/2016 Меси започва да има превес в статистиката.

Според изследователите от университета, в данните са взети под внимание и позициите на Меси и Роналдо на терена. Учените обясняват, че някои играчи, например халфовете, извършват много повече действия на терена, но с по-малка стойност. Докато нападателите и вратарите - обратно – по-малко действия с по-голяма стойност. С други думи казано, играч, който вкара гол след например 50 докосвания, оказва по-голямо въздействие на играта, в сравнение с играч, който прави 200 паса.

„Меси е изключителен именно в тази област. Той има много на брой действия с голяма стойност”, споделя Том Де Кроос, който също е част от изследователския екип.

В крайна сметка, суперкомпютърът отрежда средна оценка за Меси 1,21 на мач, докато на Роналдо 0,61.