Малко коледно чудо сътвориха футболистите на Аталанта в последния си мач за 2016 г. След като изоставаха с 0:1 четвърт час преди края на мача с Емполи, те успяха да сътворят пълен обрат и да се докопат до успеха в последните секунди на битката. 

Героите за "бергамаските" с попаденията си бяха Франк Кесие и Марко д'Алесандро, а преди тях за гостите се беше разписал Леван Мчедлидзе в началото на втората част. С този успех те сложиха край и на черната си серия от три мача без победа. 

Домакините бяха по-активни през цялата първа част, но нападателите им бяха прекалено разконцентрирани пред гола и така и не успяваха да се разпишат. Най-чистото положение се откри пред Андреа Петаня в 26-та минута, но ударът му беше избит с вещина от вратаря.

Мачът вървеше с надмощие на домакините и затова малко изненадващо се стигна до попадение в мрежата им. Това се случи в 51-та минута, когато Федерико Димарко центрира от пряк свободен удар, Леван Мчедлидзе съвсем леко отклони топката, но достатъчно, за да я оплете в мрежата - 1:0 за Емполи.

След това играчите на Емполи се хвърлиха в бясно преследване на попадение, за да избягат от загубата. И стигнаха до него. В 75-та минута Алехандро Гомес навърза цялата защита на противника и направи двойно с Франк Кесие, който беше изведен на стрелкова позиция и заби топката в долния ляв ъгъл на вратата - 1:1.

В последните минути Кесие можеше и да донесе пълния обрат за тима си, но ударът му от около точката на дузпата срещна напречната греда. Но имаше време за късна драма. Тя дойде в 94-та минута.

Тогава неуморимият Кесие се разходи в наказателното поле на Емполи и пусна успоредно на голлинията. Последваха поредица удари и карамболи, но топката не влезе в мрежата до удара на Марко д'Алесандро от 2-3 метра и така "бергамаските" полудяха от екстаз. 

С този успех Аталанта събра 32 точки след последния си мач за годината и засега е на шестата позиция, точно в подножието на зона Европа. Емполи е точно над чертата на изпадащите с 14 точки в актива.