По изключително драматичен начин Италия си осигури класиране на Световното първенство в ЮАР. Гол на Алберто Джилардино в даденото от съдията продължение на мача с Ирландия донесе равенството 2:2, което осигури визата на „скуадра адзура” за ЮАР.

Островитяните бяха близо до сензацията, след като в 88-та минута Шон Сейнт Леджър вкара за 2:1, но силите им не стигнаха и така ще трябва да се задоволят с участие на баражите.

Мачът започна отлично за ирландците, които поведоха още в 7-та минута чрез Глен Уилън, който с удар от 15 метра вкара в горния ъгъл на Буфон.

Мауро Каморанези изравни в 26-та минута, когато засече с глава перфектно центриране на Андреа Пирло и изравни за 1:1.

Мачът отиваше към този резултат преди да дойдат инфарктните последни минути. В 88-та Хънт центрира към Шон Сейнт Леджър, който даде нова преднина на Ейре.

Момчетата на Джовани Трапатони вече мислеха, че са взели трите точки, когато в даденото от съдията продължение Винченцо Якуинта преодоля отбраната и сервира топката на Алберто Джилардино, който от близо не сбърка и класира Италия за Мондиала.

Ейре ще се бори за участие на Световното чрез баражите. За България пък остава за пореден път да наблюдава голям шампионат пред телевизора.

Класиране в група 8:

1. Италия 21

2. Ирландия 17

3. България 11

4. Кипър 9

5. Черна гора 8

6. Грузия 3