2500 българи създадоха домакинска атмосфера за националния отбор при гостуването му на Кипър. Нашите сънародници обаче си тръгнаха с много мъка в сърцата от стадион Антонис Пападопулос в Ларнака, след като селекцията на Станимир Стоилов бе помляна с 1:4 от местния островен тим.

След пропуск на Димитър Бербатов в третата минута и греда на Благой Георгиев в седмата, кипърците бързо се възползваха от неориентираната игра на българската защита и с лекота поведоха с 2:0 с попадения на Константинос Хараламбидес в 12-ата и 20-ата минути, второто дошло след фатална грешка на Иван Иванов.

Димитър Бербатов върна някакви надежди на трикольорите след попадение в последната 45-а минута на първата част, дошло след добра комбинация между Георгиев и Стилиян Петров.

В 53-ата минута Благой Георгиев отново нацели гредата, а домакините не пропуснаха да вкарат трети гол в 58-ата. Както и при второто попадение Иванов сгреши и за опитен футболист като Михалис Константину не бе проблем да направи 3:1.

Спасилият още няколко попадения Димитър Иванков се контузи в 66-ата минута и бе заменен принудително от Николай Михайлов, който направи няколко добри изяви, но и той безпомощен в 78-ата, когато Ефстатиос Алонефтис се измъква от трагичната отбрана на гостите и довърши селекцията на Станимир Стоилов с точен изстрел за крайното 4:1.

След цяла седмица забавления по време на тренировките и представянето в Кипър националите си осигуриха дълга ваканция през лятото на 2010 година, след като и без това малките ни шансове за класиране на Световното първенство в Южна Африка бяха пометени.

По-късно тази вечер Ирландия и Италия ще решат кой ще се класира директно за финалите и кой ще иде на бараж. Мондиал 2010 е третия голям шампионат, който България изпуска, след Мондиал 2006 и Евро 2008 общо пети в последните десет години.