Министър-председателят на Италия Марио Монти предложи футболът в страната да бъде замразен за 2 или 3 години заради последния корупционен скандал.

Само 6 години след „Калчополи“ държавата бе разтресена от нови разкрития за уреждане на мачове, което доведе до множество арести на бивши и действащи футболисти, включително и до претърсването стаята на Доменико Кришито в лагера на националния тим.

„Новините за състоянието на футбола ни през последните дни навяват единствено тъга и изглежда, че скоро този страховит сценарий ще стигне своя край“, заяви Монти. „През изминалите години се нагледахме на толкова много срамни феномени: видяхме невидимото изнудване на омерта (кодекса на честта на мафията – б.р.), видяхме коленичилите играчи на Дженоа, които сведоха глава пред Бог знае какви заплахи от скрити сили. Намирам за неприемливо, че все още с държавни пари се погасяват дълговете на футболните клубове.“

„На фона на тези събития аз отправям предложение, което не идва от моя кабинет, а това са моите мисли, изречени на глас: чудя се дали ако спрем играта за 2 или 3 години, това няма да помогне“, добави Монти.