Италианският национал Кристиано Бираги, който защитава цветовете на Фиорентина, заяви, че клубът ще плати всяка наложена му глоба заради почитта, която отдава на загиналия Давиде Астори с дизайна на капитанската лента през настоящия сезон.

Вчера администраторът на калчото – Лега Серия А заяви, че оттук нататък започва стриктно да следи за нарушения на правилата за сезон 2018/2019, които диктуват изключително изчистен дизайн на въпросния детайл от екипировката: задължително бяла лента, върху която са отпечатани логото на шампионата и надпис „капитан” с главни букви.

В първите 3 кръга немалко клубове си позволиха да не спазят наредбите, като освен Фиорентина в подобна позиция се озоваха Рома и Аталанта. От Лега Серия А няма да вземат под внимание миналите провинения, но заплашиха да действат сериозно при бъдещи такива.

За Фиорентина темата е доста емоционална, тъй като чрез капитанската лента клубът планираше да отдава почит на загиналия през март тази година доскорошен капитан Давиде Астори. 31-годишният футболист издъхна в съня си преди гостуване срещу Удинезе.

Затова настоящият капитан на „виолетовите” Херман Пецела сега играе с лента, чийто дизайн съдържа превърналата се в сакрална за всички свързани с клуба комбинация от символи „DA13” (състоящата се от инициалите на играча и номера, с който играеше).

„Капитанската лента на Фиорентина е посветена на Астори и не може да бъде пипана”, заяви новоизпеченият италиански национал Бираги пред журналистите в Коверчано (базата на „скуадра адзура” – б.р.). „Ако Лега Серия А реши да ни глобява, ще си плащаме глобите”, уверено добави 26-годишният играч.

Още по темата:

Серия А заплаши клубовете заради капитанските ленти

Веднъж съотборник на Астори, оставаш такъв цял живот