Бившата звезда на италианската Серия А и на английската Премиершип Джанфранко Дзола стана днес носител на международната награда "Джачинто Факети" за 2010 година.

Наградата, учредена на името на покойния легендарен капитан на Интер и на "скуадра адзура", се присъжда за проявена изключителна коректност и лоялност към традицията на "феърплей" във футбола.

На церемонията по награждаването присъства председателят на Италианския национален олимпийски комитет /КОНИ/ Джани Петручи, ръководителите на всички нива на професионалния футбол в Италия, президенти на клубове, бивши звезди на калчото и футболни коментатори.

Джанфранко Дзола е роден през 1966 година в Олиена, на остров Сардиния. Започва футболната си кариера през 1980 година в юношеския тим на Корази Олиена. Играе последователно в сардинските клубове Нуорезе и Торес, а през 1989 година дебютира в Серия А с Наполи, където гастролира четири сезона. Следват три сезона в Парма, където е съотборник на Христо Стоичков.

Дзола е един от първите италианци с трансфер във висшия ешелон на английския футбол, в който игра с Челси от 1996 до 2003 година, когато бе обявен за най-добър футболист на лондонския клуб за всички времена. На следващата година бе удостоен от кралица Елизабет Втора с Ордена на британската империя за особени заслуги към английския футбол.

Изиграл е 35 мача с националния отбор на Италия и е световен вицешампион в САЩ през 1994 година. Състезателната си кариера приключи в 2005 година в родната Сардиния с отбора на Каляри.

През последните години бе помощник-треньор на младежкия национален тим на Италия до 21 години и старши треньор на Уест Хем.

Новините от света на футбола четете със съдействието на bwin.