Броени дни преди сблъсъка ИталияФранция полузащитникът на Петлите Ласана Диара направи скандално изказване, обвинявайки италианците, че са мошеници, провокатори и расисти.

Заради подобно изказване селекционерът на французите Раймон Доменек бе наказан да не седи на пейката по време на двубоя в събота. Наставникът заяви, че италианците са се опитали да уредят мач с Франция за класиране на олимпийските игри Сидни 2000.

„Всеки знае каква репутация имат италианците, те са мошеници и провокатор”, каза Ласана Диара пред вестник „Газета Дело Спорт”.

„Няма значение, че Доменек няма да бъде на пейката, защото той ще ни следва до последния миг, а след това неговият екип знае какво да прави. Ще бъде много трудно на Сан Сиро, защото атмосферата ще бъде много напрегната.”

„Най-важното е да не попадаш в техните капани. Аз съм черен мъж, а в Италия ние често сме обиждани, не само от играчите. Казвам това, защото не изглежда, че ситуацията ще се подобри.”

Вероятно Ласана Диара говори за инцидент от преди няколко години, при който сънародникът му и тогавашен играч на Арсенал (където отскоро играе Диара) Патрик Виера бе обиден на расова основа от Синиша Михайлович, който тогава беше играч на Лацио.

Изглежда обаче този момент отдавна е забравен от Виера, тъй като сега той играе под ръководството на сърбина, който е помощник треньор на Интер.