Валери Божинов навърши 29 години на 15 февруари. Преди броени дни в прекрасна обстановка, по време на благотворителния мач за спасението на БК Левски нападателят прибави още една година опит. Макар и млад, кариерата на Божинов е изпъстрена с хиляди нюанси, но често в последните години бе и в крайностите.

Като че ли Божинов не успяваше да намери точния път за себе си, но макар и така, миналото му продължава да дава хляб за приказки. Престоят на Божинов в Ювентус остава запомнящ се. Не случайно в италианските медии бе посветен специален материал на нападателя, а недвузначното заглавие е „Черно-белият герой – Валери Божинов“.

Дългият текст проследява цялата кариера на Божинов, като е примесен и с коментарни разкази на самия българин. Той споделя за избора си да поеме към Лече през 2002-а година, за трудностите, които е изпитвал, когато е оставил семейството си в тази крехка възраст и прочие. След Лече Божинов записва и период във Фиорентина от 2005-а до 2007-а година, преди да стигне до Ювентус.

Талантливият българин грабва окото на италианския гранд, който нито за миг не се поколебава и го пожелава в редиците си. За този момент Божинов споделя: „Бях на почивка, когато мениджърът ми се обади и ми каза, че има такава възможност. Не се замислих, приех веднага“.

Не след дълго обаче мрачни облаци покриват небето над Божинов. Той влиза в конфликт с наставника си, а това му гарантира място на резервната скамейка. Така точно след един сезон в „Старата госпожа“, Божинов се озовава в Манчестър Сити /през 2007-а година/.

До 2010-а година нападателят се подвизава при манчестърци, а след това кариерата му е изпълнена с възходи и спадове. В Спортинг Лисабон той се забърква в скандал, но затова пък в Левски успява да спечели сърцата на претенциозната синя агитка, макар и без да блести.

В момента Божинов играе в Серия Б /в Тернана/, се отбелязва в обширния материал, но стремежът и амбициите му са насочени към завръщане в групата на майсторите.