Вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон не пропусна възможността да се изкаже негативно за арестувания за трафик на кокаин бивш еквадорски съдия Байрън Морено.

Именно този рефер бе виновен за сензационното отпадане на Скуадра Адзура от Мондиал 2002 от домакина Южна Корея, след като не отсъди няколко дузпи, отмени поне един редовен гол и изгони Тоти от игра, за да се стигне до загуба с 1:2 от азиатците след продължения.

Скандалният по време на съдийската си кариера Морено бе арестуван на летище „JFK” в Ню Йорк, след като се е опитал да внесе в САЩ над 6 килограма кокаин, закачени по тялото му в скрити пакети.

„6 кила наркотици?” - шокиран бе Буфон, като разбра новината - „Вярвам, че Морено вече ги е имал през 2002 година, но не в бельото му, а в тялото му.”

„Шегата на страна, но когато хората от спорта влязат в света на дрогата, това означава, че рискуваме спортът да загуби своите ценности”, добави Джанлуиджи Буфон.

Мачът Южна Корея – Италия от Мондиал 2012 в Япония и Южна Корея обаче едва ли е най-скандалният в съдийската кариера на Байрън Морено.

По време на мач от еквадорското първенство между Лига де Кито и Барселона Гуаякил, Морено дава невижданите 13 минути продължение, въпреки че е показал само 6.

В крайна сметка Лига де Кито печели с 3:2 с гол в 101-ата минута. Учудващите реферските отсъждания в този двубой се обясняват с това, че Байрън участвал в изборите за градски съветник в Кито и искал да се хареса на феновете на домакините.

Този мач бива разследван дори от ФИФА и след него Морено получава 20 мача наказание, след което слага край на кариерата си и започва да работи като коментатор.