Бившият еквадорски футболен съдия Байрон Морено бе арестуван на летище „Кенеди” в Ню Йорк за контрабанда на наркотици, информират световните агенции.

Ексреферът ръководи знаменития мач между Италия и Южна Корея (1:2) на 1/8-финалите на Световното първенство през 2002 година, когато изгони от терена Франческо Тоти. Еквадорецът сложи край на кариерата си през 2003 година.

Имиграционните и митническите власти в САЩ са задържали в понеделник Морено, след като кацнал в Ню Йорк от родния си Еквадор.

По време на рутинна проверка бившият съдия станал доста нервен. Митническия агент докладвал по-късно, че усетил твърди предмети по корема, гърба и краката на пътника. Бързата проверка на откритото доказала, че става дума за найлонови торбички, които били пълни с повече от 10 килограма хероин.

През 2003 година Байрон Морено ръководи мач от първенството на Еквадор между Барселона и Лига де Кито. Реферът даде 11 минути продължение на редовното време без да има причина за това. Двата клуба пуснаха жалба срещу него и той бе наказан да не ръководи футболни срещи в следващите 20 кръга на шампионата на Еквадор. Малко след тази санкция Морено обяви края на съдийската си кариера.