В навечерието на мача между Фиорентина и Ювентус бившият нападател на двата тима Валери Божинов бе потърсен от Тuttojuve.com, за да сподели своите очаквания за битката. Макар че минаха доста години, откакто се подвизава във въпросните италианските тимове, българинът продължава да е предпочитан събеседник преди подобни сблъсъци.

Божинов анализира представянето на двата състава, но отказа да даде прогноза за развоя на идния двубоя. Срещата е в неделя, 15 януари, от 21.45 часа българско време. Преди нея Ювентус е лидер в класирането с 45 точки, докато Фиорентина е девети с 27.

„Ювентус е най-силният отбор в Италия. Може да загуби някой мач, но като цяло са изключително труден съперник. Това се видя и в мачовете за Купата на Италия. Единствената цел в този отбор е да се печелят мачове. Ако играеш зле, но победиш, няма значение. Важни са трофеите“, каза Божинов.

Божинов поиска по-дълга лятна пауза

„Фиорентина има силен отбор, но не мога да разбера защо е на това място в класирането. Не е много честно. Гледал съм отбора как играе, по-справедливо щеше да бъде, ако в таблицата е на мястото на Аталанта. Тимът играе добър футбол, благодарение на наставника си Соуса, но не може да постигне нужните резултати“, отбеляза Божинов.

„Стадионът на Фиорентина ще е пълен за мача с Ювентус. Солидното присъствие на фенове ще даде допълнителен заряд на футболистите. Привържениците ще бъдат дванадесетият играч на терена. „Виолетовите“ играят добре, създават много възможности. И Ювентус може да има проблеми срещу тях, но шампиони като Дибала, Игуаин и Манджукич могат да намерят разрешение“, продължи Божинов.

Запитан дали може да даде някаква прогноза за предстоящия мач между „виолетовите“ и „бианконерите“, Божинов сподели: „Не мога да плюя в чиниите, от които съм ял (смее се). Играл съм и за двата отбора. Чувствах се много добре и във Флоренция, и в Торино. Не съм сигурен в прогнозите. Нека победи по-добрият“.

Върнат назад на двубоя за Суперкупата на Италия, когато Ювентус отстъпи на Милан, острието на „гробарите“ каза: „Изненада ме случилото се в тази среща. Мачът бе решен с дузпи. Те са една лотария. Тази година прави впечатление, че „бианконерите“ изпитват затруднения срещу Милан. „Росонерите“ играят добре през този сезон – владеят топката, бързи са. Това са част от целите на треньора им Винченцо Монтела. Милан обаче играе добре с големите, а има затруднения с малките. Би ми харесало, ако има повече равностойни битки в Италия“.

Божинов: Когато студът започне да пречи, спирам с футбола

„Ювентус има трима големи нападатели – Дибала, Игуаин и Манджукич. Ако бях треньор, би ми харесало да играя с тримата, защото те притежават различни характеристики. Ювентус винаги трябва да играе в атака, за да бележи голове. Манджукич е много всеотдаен. Дибала присъства навсякъде, а Игуаин е като лисица, може да отбележи от учудващи положения. А при все, че в отбора играе и Буфон, няма нужда от притеснения. От друга страна, Дибала играе като втори нападател. Той може да създаде много опасни положения и притежава страхотна скорост. Пянич дава чудесни асистенции. Маркизио има важна роля. Като цяло треньорът трябва да е голям психолог, за да ръководи всички тези футболисти“.

Божинов бе приятно провокиран с въпрос кой от бившите играчи на клуба, с които и той е играл, би паснал идеално в настоящия тим: „Позволете ми да отговоря кратко – Павел Недвед. Той е моторът на Ювентус. В този отбор мисля, че би се стиковал чудесно“.

За финал българинът бе запитан как се чувства в настоящия си клуб Партизан: „Чудесно, продължавам да тренирам регулярно, въпреки че в момента сме в почивка заради Коледа. Продължавам да бележа. Колкото до санкцията, която ни бе наложена за изключване от евротурнирите, президентът ни увери, че всичко ще е наред и ще играем в надпреварите на Стария континент“.