Бившият футболист на Ювенутс и италианския национален отбор Винченцо Якуинта бе осъден да лежи 2 години в затвор като част от съдебно дело срещу мафията.

Световният шампион с Италия от 2006 година бе изправен на съд през декември 2015 година заради нелегално притежание на огнестрелно оръжие, а също и заради готовност да подпомага престъпната дейност на Ндрангета – калабрийската мафия.

През месец май прокурорите пожелаха бившият футболист да получи максималната възможна присъда от 6 години, докато за неговия баща изискаха лишаване от свобода за 19 години.

Общо 140 души бяха обвинени в един от най-мащабните съдебни процеси в Северна Италия, които се водят срещу Ндрангета. Днес Якуинта беше осъден на 2 години затвор, тъй като бе признат за виновен по обвиненията за незаконно притежание на оръжие. По обвинението за готовност да съдейства на мафията той обаче беше оправдан. Неговият баща обаче нямаше същата съдба, тъй като бе признат за виновен за връзки в мафията и получи присъда от 19 години.

Бившият нападател бе заловен с револвер „Смит енд Уесън” калибър магнум 357, пистолет „Браунинг” 7,65 и също така с 126 патрона за тях. Той твърдеше, че е държал оръжията у дома си, а после ги е предал на баща си. Проблемът е, че неговият родител има забрана да притежава огнестрелно оръжие от 2012 година заради обвързаността си с Ндрангета.

Той е предал оръжията на своя баща докато все още е бил играч на Удинезе, малко преди трансфера му в Ювентус, като не е информирал властите за този факт. По време на делото той обясни, че е закупил оръжията заради желанието си да се упражнява с тях на стрелбище.

По силата на италианските закони Якуинта все още не се счита за виновен, тъй като не е изчерпал всички възможности за обжалване. По тази причина той няма да бъде вкаран веднага зад решетките.