Бившият нападател на Ювентус и италианския национален отбор Винченцо Якуинта може да бъде осъден на 6 години затвор заради връзка с мафията.

Световният шампион от 2006 година вече трета година чака да научи съдбата си, след като през декември 2015 година бе подведен под отговорност за нелегално притежание на огнестрелни оръжия, а също и за намерение да работи за Ндрангета, както наричат калабрийската мафия (според редица анализи най-опасната в Италия).

По въпросния случай има над 140 подсъдими, в това число и бащата на Якуинта, за когото обвинителите искат 19 години затвор. Счита се, че няколко от заподозрените са помагали на Ндрангета да печели незаконно от проекти за реконструкции в региона Емилия-Романя след двете земетресения там през 2012 година.

Други пък се смята, че са помагали на престъпната организация да нахлуе в северната част на Италия, където по традиция присъствието ѝ е значително по-слабо. След изброените престъпления попадат фалшифициране на сметки, измама, лихварство и изнудване.

Като футболист Якуианта игра за тимовете на Удинезе, Ювентус и Чезена, а междувременно вкара 6 гола в 40 срещи за националния отбор на Италия. Той се оттегли от футбола през 2012 година.