Звездите на Атлетик Билбао братята Иняки и Нико Уилямс са се съгласили да играят за националния отбор на Гана, съобщиха от федерацията по футбол на страната пред сайта ghanasoccernet.com. От управата на ганайския футбол вече са задействали процедурата пред Световната федерация по футбол (ФИФА), за да могат двамата Уилямс да получат състезателни права в най-скоро време.

Според информация на ганайското издание, двамата са се решили да изберат родината на родителите си тъй като от испанския национален отбор са им дали ясни индикации, че не влизат в плановете на Луис Енрике.

Иняки има един мач за Испания, но в контролна среща, докато за юношеския отбор до 18 години и за младежите до 21 има доста повече срещи и голове. Нико също е викан за юношеските и младежките формации на Испания.

До месец март тази година Иняки Уилямс категорично отхвърляше възможността да стане национал на Гана, като през миналата година дори даде интервю по темата, обяснявайки как няма особена връзка с Гана. "Моите родители са от Акра и аз се забавлявам, когато отида там. Но не съм роден в Гана, не съм израснал там, моята култура е формирана в Испания. И не мисля, че е правилно да вземам мястото в националния отбор на някое местно момче от Гана, каза през 2021-а година.

А вероятно решението на двамата братя е допълнително мотивирано от факта, че Гана се класира за Световното първенство в Катар. "Черните звезди", какъвто е прякорът на този африкански национален тим, е в група Н заедно с Португалия, Уругвай и Република Корея. Ηо вероятно първото им изпитание с екипа на Гана ще бъде по-късно през месец май в квалификациите за Купата на Африканските нации.