Отборът Жирона се размина с чудо в последния 38-ми кръг за сезон 2018/19 в Ла Лига и отпадна от елита след две кампании. Каталунците записаха поражение с 1:2 като гост на Алавес и така останаха под чертата.

Преди срещата жиронци имаха минимални шансове за запазване на елитния статус. Те минаха през задължителна победа, и то със сериозна разлика, и поражение на намиращия се над опасната зона Селта Виго, за да може той да бъде измесетен. И двете условия не се сбъднаха и така всичко остана в сферата на вероятностите.

Жирона приключи кампанията с 37 точки на 18-ото място, докато Виго, който измъкна реми от Райо, остана с 41 позиция напред. С оглед равенството между двата състава и при все победата на Уеска над Леганес, Велекано отстъпи позиция назад и приключи кампанията като последен – 20-ти – с 32 точки. Уеска напуска елита като 19-ти с 33.

Първата част на „Естадио Мендисороса“ премина двуостро, с положения и пред двете врати. В заключителните минути на първата част домакините поведоха. След рикошет топката попадна в Мубарак Уакасо, който с изстрел извън наказателното поле направи 1:0.

В края на мача Алавес удвои преднината си чрез Джонатан Калери в 83-ата минута – 2:0.  

Три минути след това Порту получи страхотен пас в пеналта и успя да прокара топката зад гърба на вратаря за 1:2.

В последните секунди на редовното време каталунците имаха шанс и да изравнят. Думбия скочи и засече опасно центриране, но Антонио Сивера направи превъзходно спасяване.

Междувременно Райо Велекано се сбогува с равенство с Примера. Съставът от „Естадио де Вайекас“ надви с 2:2 Селта Виго, който остава в майсторския ешелон и през следващата кампания.

Първото полувреме премина под диктовката на Виго, но още в 29-ата минута Райо излезе напред в резултата. Адри Емарда се възползва от хубаво положение и успя да прокара топката покрай Рубен Бланко.

През второто полувреме Райо наниза и втори гол. В 71-ата минута на Алваро Медран получи добър пас и от границата на пеналта направи 2:0.

Домакините обаче не се отказаха. В 81-ата минута те получиха право да изпълнят дузпа, която бе отсъдена след преглед на ситуацията с ВАР. От бялата точка стреля Яго Аспас, който намали на 1:2. Във втората минута на добавеното време същият играч оформи крайното 2:2 след майсторски прехвърлящ удар.

Уеска постигна успех на сбогуване с Примера. Тимът надви Леганес с 2:1 у дома си.

В 39-ата минута домакините имаха машанса да си отбележат автогол, след като Мартин Монтавини засече в собствената си врата.

През вторите 45 минути обаче играчите на Уеска намериха сили за обрат, а Монтавини се реабилитира за допусната грешка в началото.

Той наниза два гола до края. Първият реализира в 55-ата минута, след като засече едно центриране от фаул, а втория – в 83-ата минута, след като отново показа прецизен поглед при центриране.