Реал Мадрид е на полуфинал в Шампионската лига, след като се измъкна като по чудо срещу Борусия Дортмунд. Реваншът между двата тима завърши 2:0 за немския гранд и така Реал се класира напред единствено благодарение на победата си с 3:0 в първия двубой.

„Белия балет“ обаче трябва да се благодари на шанса и на пропуските на играчите в жълто, които напълно заслужаваха да отбележат повече от два гола и да сътворят един от най-великите обрати в историята на турнира.

ВИДЕО ОТ МАЧА!

През целия мач домакините надиграваха своя съперник, който пък на моменти изглеждаше като ученически отбор. Марко Ройс през първото полувреме реализира двата гола, които дадоха надеждата на Борусия, но многото пропуски през втората част, най-вече на Мхитарян, лишиха Дортмунд от това да вкара мача поне в продължения.

За Борусия старши треньорът Юрген Клоп направи няколко изненадващи промени. Шанс в средата на терена получи Оливер Кирх, който замести наказания Себастиан Кел. Негов партньор в центъра пък бе сърбинът Милош Йожич, за сметка на Нури Шахин. В отбрана Мануел Фридрих бе предпочетен пред Сократис за партньор на Матс Хумелс.

За Реал голямата липса бе тази на Кристиано Роналдо, който бе оставен на пейката заради своята контузия в коляното, но явно нямаше никаква възможност да играе, тъй като така и не влезе, въпреки тежката ситуация за Реал.

Двубоят започна с равностойна игра като под дъжда в Дортмунд, гостите успяваха спокойно да разиграват и да държат съперника си далеч от вратата на Икер Касияс.

В 16-а минута съдията Дамир Скомина отсъди дузпа за Реал за игра с ръка на Лукаш Пишчек в наказателното поле след центриране на Фабио Коентрао. Зад топката застана Анхел Ди Мария, чийто удар обаче бе блестящо отразен от Роман Вайденфелер.

Жалък Реал се измъкна по чудо след бой от Дортмунд

източник: Gulliver/Getty Images

Този момент явно подейства много положително на домакините, които се втурнаха в атака и само 3 минути по-късно направиха сериозен пропуск. Левандовски измъкна топката на аутлинията, подаде я на Марко Ройс, който блестящо се измъкна от играчите в бяло и предостави топката на Мхитарян. Арменецът обаче от удобна позиция стреля в аут.

Малко след това Борусия все пак успя да открие резултата и да подхрани надеждата си за чудо. Голяма заслуга за това имаше Пепе, който много неразчетено върна с глава към Касияс едно балонно центриране в полето на Реал. Португалецът обаче не бе видял къде е Марко Ройс. Немският национал дебнеше, открадна топката и преодоля технично Касияс, след което вкара в опразнената врата за 1:0.

След гола Борусия продължи да доминира, а „белия балет“ изглеждаше все по-неуверено. В 32-ата минута Ройс центрира от фаул, а Хумелс засече отлично с глава и само добрата намеса на Касияс предотврати втори гол.

И опитният вратар обаче нямаше какво да направи в 37-ата минута. След нова грешка, този път на Ияраменди, Ройс открадна топката, нахлу в предни позиции и подаде към Левандовски, който стреля технично покрай Касияс и уцели гредата. Топката обаче се върна в Ройс, който с мощен шут вкара втория си гол в мача и направи мечтата за чудо все по-вероятна.

Жалък Реал се измъкна по чудо след бой от Дортмунд

източник: Gulliver/Getty Images

На почивката Анчелоти пусна в игра Иско на мястото на Ияраменди, а второто полувреме отново започна с бърз футбол и много атаки като поне в началните минути Борусия не показваше играта от първата част.

Съдията Скомина можеше и да вдигне втори жълт картон на Чаби Алонсо за грубо нарушение, но реши да остави отборите в числено равенство.

В следващите минути Реал можеше да вкара като Гарет Бейл стреля опасно, а Хумелс изби топката от краката на Бензема, който бе в изгодна позиция.

Жалък Реал се измъкна по чудо след бой от Дортмунд

източник: Gulliver/Getty Images

След 60-ата минута обаче „жълто-черните“ отново увеличиха оборотите и обградиха вратата на Касияс. В 65-а минута Мхитарян направи непостим пропуск. Арменецът получи великолепен пас от Ройс в коридор, преодоля Касияс, но от малък ъгъл стреля в гредата, вместо да уцели празната врата. Малко след това отново негов удар бе близо до целта, но Касияс изби. В 70-а минута удобно положение се откри и пред Кевин Гроскройц, но Касияс пак бе на място.

В последните 15 минути Борусия отново натискаше своя отбор, но сякаш силите вече бяха напуснали играчите на Юрген Клоп и те така и не съумяха да вкарат скъпоценното попадение.

Така Дортмунд напусна надпреварата, но с високо вдигната глава. Реал пък, макар и след много слаб мач, продължава да мечтае за десетата си купа в Шампионската лига.

--

Борусия Дортмунд - Реал Мадрид 2:0 (общ резултат 2:3)

1:0 Марко Ройс 24'

2:0 Марко Ройс 37'

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Фридрих, Хумелс, Кирх, Пишчек (81' Обамеянг), Дурм, Ройс, Йожич, Гроскройц, Мхитарян, Левандовски

Резерви: Лангерак, Сократис, Хофман, Нури Шахин, Дукш

Реал Мадрид: Касияс, Пепе, Рамос, Коентрао, Карвахал, Бейл, Алонсо, Модрич, Ди Мария (73' Касемиро), Ияраменди (46' Иско), Бензема (90' Варан)

Резерви: Диего Лопес, Начо, Роналдо, Мората