Името на звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо бе забъркано в сериозен скандал, който набира сила в неговата родина. Планът на регионалното правителство на остров Мадейра за преименуването на международното летище във Фуншал с името на Кристиано Роналдо предизвика напрежение между местните и националните власти в Португалия. В скандала се включиха и различни граждански групи, които се противопоставиха на решението на регионалното правителство. Бе поискано правно становище, което трябва да проучи възможността да се осъществи преиумениването на летището.

До събранието на Португалия бяха изпратени редица жалби и претенции срещу прекръстването на летището, което принуди правителството да поиска няколко юридически прегледи на докладите.

Министерството на регионалното развитие и инфраструктура на Португалия е недоволно от промяната и започна разследване за легитимността на събитието, пускайки молба към националното управление на летищата "АНА" за тяхното официално становище относно промяната.

Намерението на регионалното правителство на остров Мадейра бе да използва Кристиано Роналдо за популяризирането на туристическата дестинация. Очакванията бяха футболистът на Реал Мадрид да присъства на церемонията по откриването на летището във Фуншал.

Церемонията по смяната на името е планирана да се състои на 29 март с откриването на ремонтирания терминал. Процедурите може да забавят първоначалните планове.

Първоначално преименуването на летището беше планирано за декември 2016 г., но беше отложено, защото португалската звезда нямаше възможност да присъства на откриването.

Роналдо е роден в Мадейра през 1985 г. и остава в островния град до 12-годишен, когато се мести в Лисабон и започва да тренира в Спортинг.