Българите сме известни с това, че ни липсва организация и правим всичко в последния момент. По принцип е така, разбира се. Заговори ли се за финала в турнира за Купата на България и веднага започва едно джафкане: „Ама защо там, а не тук? Ще бъдем ощетени. Този град е по-близо до нашия, онзи е по-близо да съперника.“ Заради това заяждане на ситно и на дребно дори Изпълкомът да гласува отрано финалът да се играе на Националния стадион „Васил Левски“, в последния момент, в зависимост от съперниците в решителния мач, винаги може да настъпят промени.

За наше успокоение /не много голямо/ оказа се, че подобен хаос може да цари дори в страната, която е световен шампион по футбол – Испания. Там джафкането е дори по-сериозно, тъй като към характерните за България клубни пристрастия се намесват и политическите.

Барса и Алетик Билбао са на финал за Купата на краля, но не знаят нито кога ще играят /20 или 25 май/, а най-вече къде. Реал Мадрид не иска да ги приеме. Официално - започвал някакъв ремонт и освежаване на „Бернабеу“. Другият аргумент е, че ако Реал спечели Шампионската лига, точно тогава „белите“ ще си направят тържеството на стадиона. Истината е друга. Кралския клуб не желае да вижда вечния си враг Барса в своя дом, при това с купа и почетна обиколка, което е много вероятно. Не иска и да чува как индепендистки настроените 80 000 баски и каталунци освиркват националния химн на Испания в сърцето на страната, на „Бернабеу“ в Мадрид. Това се случи преди 3 години във Валенсия на финала за Купата между същите два отбора, но в столицата ще бъде прекалено...

От друга страна каталунците и баските настояват да се играе на „Бернабеу“ заради големия капацитет на стадиона. В Барселона пък се подхилкват и си представят как ще обикалят с купата на стадиона на омразния мадридски съсед. Пък и не искат да губят тръпката от пътуването за един финал.

Куриозното е, че резервният вариант е „Камп Ноу“ със своите над 98 000 места, разпределени на 2 по 40 000. Отделно е квотата, която се полага на Футболния съюз. Баските са съгласни, те са готови и сами да напълнят стадиона на Барса. Но каталунците не искат у дома. Вероятно си спомнят как в годината на 100-годишния си юбилей Реал загуби купата именно у дома срещу Депортиво.

Валенсия е готов да приеме финала и всичко друго е ОК, освен капацитета от 55 000, който не е достатъчен.

Ето защо трябва да държим сметка за коя страна говорим, когато става дума за организация. Ако става дума за Англия или Германия – там всичко е желязно. Но при южняците нравите са по-различни.