Преди изиграването на последните мачове от Група C на Евро 2012 Хърватия – Испания и Италия и Ирландия, Испания, Хърватия и Италия имат реални шансове да се класират напред.

За да бъде на 1/4-финал, Италия задължително трябва да победи Ирландия и да чака изгоден резултат от другия мач, какъвто би бил равенство 0:0 и резултат различен от хикс.

При 2:2, 3:3, 4:4 или равенство с още повече голове, между Испания и Хърватия, Италия ще отпадне. При 1:1 между Испания и Хърватия, Италия ще трябва да бие с 3:1 или повече, за да продължи напред.

Ако Италия победи, а Хърватия – Испания завърши с хикс, то и трите тима ще имат по 5 точки и се прави мини-класиране само от мачовете помежду им (без тези срещу Ирландия).

Испания – Италия и Италия – Хърватия вече завършиха 1:1 и при ново 1:1, но този път между Испания и Хърватия, то и трите тима в това мини-класиране ще имат по 2 точки и голова разлика 2:2 (изчислени само от мачовете помежду им, без да се гледат двубоите им с Ирландия). При тези напълно равни показатели, за да се определи подреждането, вече ще се вземе под внимание цялото класиране, включващо и мачовете в Ирландия. Така при 1:1 на Хърватия – Испания за определяне на първия и втория в групата на практика ще се гледа головата им разлика и всичко ще зависи от това с колко Италия ще бие Ирландия.

Класирането преди 3-ия кръг:

1. Испания 4 точки (5:1 голова разлика)

2. Хърватия 4 точки (4:2 голова разлика)

3. Италия 2 точки (2:0 голова разлика)

4. Ирландия 0 точки (1:7 голова разлика)

Ето и какви са вариантите за класиране на 1/4-финалите в Група C на Евро 2012:

1. Италия не бие Ирландия – класират се Испания и Хърватия, без значение на мача помежду им (При хикс между лидерите, испанците ще бъдат първи, а хърватите втори. При победа на някой от двата тима - първи е този който бие, а загубилият остава втори).

2. Италия бие Ирландия и Хърватия - Испания не завършат при равенство - класират се победителят от мача Хърватия – Испания (като първи в групата заради повечето си точки) и Италия (като втори).

3. Италия бие Ирландия, а Хърватия – Испания завърши 0:0 – класират се Италия (първи в групата благодарение на повечето вкарани голове в мачовете срещу Испания и Хърватия) и Испания (втори в групата, заради по-добра обща голова разлика от Хърватия).

4. Италия бие Ирландия, а Хърватия – Испания завърши с равенство 2:2, 3:3 или с повече голове – класират се Испания (ще заеме първо място) и Хърватия (като втори в групата), докато Италия ще остане трета (заради по-малкото вкарани голове при хиксовете срещу преките съперници Испания и Хърватия).

5. Италия бие Ирландия, а Хърватия – Испания завърши 1:1 – напред със сигурност се класира Испания (на първо място по най-добра обща голова разлика, ако Италия бие с 4:0 или по-малко, или на второ, ако Италия бие с 5:0 или повече). За да заеме второто място Италия трябва да победи с 3:1 или повече, при по-малка победа на Скуадрата, Хърватия ще се класира напред (по по-добра обща голова разлика от Италия).