Барселона допусна втора загуба в шампионата на Испания, след като у дома загуби с 2:3 от Валенсия в дербито на 22-ия кръг в Ла Лига. Тимът на Херардо Мартино още утре може да загуби лидерската си позиция заради многото пропуски пред вратата на „лос че“ и ужасяващата игра в отбрана през второто полувреме.

Срещата започна с минута мълчание, с която 22-мата на терена отдадоха почит на починалия по-рано днес Луис Арагонес.

ВИДЕО ОТ ЕМОЦИОНАЛНИЯ МИГ – ТУК!

Домакините влязоха уверено мача и първият гол не закъсня. В 7-ата минута „блаугранас“ изпълниха корнер и след няколко странни отигравяния отляво по атаката, топката стигна до Лео Меси около ъгъла на наказателното поле. Оттам аржентинецът подаде остро по тревата към далечната греда, а Алексис Санчес в опита си да центрира почти от аутлинията взе, че прехвърли вратаря Диего Алвеш.

„Прилепите“ можеха да отвърнат в 12-ата минута, когато Дани Парехо стреля от границата на пеналта, но Виктор Валдес с атрактивен плонж изби кълбото, което влиташе под гредата.

Не след дълго, в 17-ата минута, Серхио Бускетс почти изненада Диего Алвеш от дистанция. Меси предостави топката на дефанзивния халф пред дъгата и тръгна напред за двойно подаване. Испанецът обаче стреля технично с десния крак, а топката тупна върху мрежата зад горния десен ъгъл. Три минути по-късно Педро се откъсна по лявото крило, влезе в наказателното поле и центрира на втора греда, където Алексис стреля точно, но не много успешно с глава и Алвеш с изумителен рефлекс отрази.

Натискът на Барса ставаше все по-осезаем, като в следващата минута Меси нанесе два удара. Първият бе блокиран от бранител, а при второто изпълнение, дошло от остър ъгъл отляво, Алвеш затвори краката си не позволи топката да премине зад него.

Очевиден бе стремежът на играчите в синьо и червено да помогнат на Меси да прекъсне головата си суша в Ла Лига. За последно аржентинецът се разписа на 28 септември срещу Алмерия и не бе чудно защо в 27-ата минута Педро предпочете да намери него в наказателното поле вместо абсолютно непокрития Фабрегас. Меси обаче бе затворен от Рикардо Коста, който блокира шута му малко пред вратарското поле.

В заключителните 15 минути на първата част Валенсия обаче намери сили за отпор и доста успешно изнесе играта в половината на Барса. Две минути преди почивката Парехо отмъкна топката от халфовете на „блаугранас“ и пусна на Софиан Фегули отдясно в наказателното поле. Алжирецът хитро върна подаването към халфа, който от няколко метра на празна врата направи 1:1.

Почивката уж дойде в подходящ момент за домакините, ала Валенсия успя да се използва от инерцията си рано във втората част. В 49-ата минута Антонио Бараган надбяга Жорди Алба отдясно по атаката и центрира, а там Жерар Пике не се намеси добре с изчистването. Трагичните грешки продължиха, като Валдес тръгна да излиза за топката, но се спря, а Дани Алвеш дори не попречи на нисичкия Пабло Пиати, който с глава прехвърли вратаря.

Сериозен съдийски реверанс позволи на Барселона да изравни в 54-ата минута. Педро овладя в наказателното поле и пробва високо подаване, а капитанът Рикардо Коста спря центрирането с Рамо. Реферът обаче прецени, че защитникът си е послужил с ръка и посочи бялата точка. Оттам Меси най-после прекъсна головата си суша, като стреля силно и точно в горния ляв ъгъл.

Случилото се обаче изобщо не повлия на гостите. Нова отборна грешка в отбраната на Барса им позволи отново да излязат напред в 59-ата минута. Бараган изпълни тъч отдясно по атаката и намери Фегули в наказателното поле, а африканецът с много характер си проправи път към аутлинията. Оттам  пусна меко подаване за Пако Алкасер, който изпревари Бускетс и с шут от границата на вратарското поле направи Валдес безпомощен.

Тата Мартино опита да реагира и замени Шави с Андрес Иниеста, но освен няколко минутен вял натиск, тимът му не стори друго. Вместо това в 78-ата минута „блаугранас“ останаха на терена с 10 души, след като Жорди Алба бе изгонен за втори жълт картон за нарушение срещу Софиан Фегули.

В 81-ата минута Даниел Алвеш пробва да изравни с шут от около 20 метра, но кълбото прелетя ниско и в аут до лявата греда.

Във втората минута на добавеното време Меси бе агонизиращо близо до изравняването, след като се оказа на върха на многоходова акция, ала Диего Алвеш успя да спре аржентинеца със страхотно спасяване от непосредствена близост.

ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ ДЕРБИТО - ТУК!

По този начин Барсе не прибави нови точки към своите 54 и зависи изцяло от двубоите на Атлетико Мадрид и Реал Мадрид, които ще се изправят съответно срещу Реал Сосиедад и Атлетик Билбао в рамките на няколко часа в неделя вечер.

Валенсия пък е осми с 28 точки.