Двубоят между Реал Мадрид и Барселона остави повече от приятни впечатления у феновете, заради динамичната игра и многото положения. Въпреки че претенциите към съдиите са много по-малко, отколкото в предишни издания на Ел Класико, медиите в Испания показаха педантизъм, като извадиха всички по-спорни ситуации. Може би сред най-обсъжданите теми е въпросът дали играчът на Реал Мадрид Майкъл Есиен и футболистът на Барселона Дани Алвеш е трябвало да получат червени картони.

Веднага след гола на Сеск Фабрегас за 0:1 в 50-ата минута играчите на Барса поискаха от главния рефер на срещата Клос Гомес да изгони Майкъл Есиен заради по-твърдо влизане в краката на Жорди Алба при една ситуация. Според каталунските футболисти Есиен е настъпил грубо по глезена Алба. Все пак лятното попълнение на тима от „Камп Ноу“ продължи да играе без проблем.

В 15-ата минута бранителят на Кралския клуб Рикардо Карвальо видя жълтия цвят на картона заради неправомерен, според главния рефер на срещата, сблъсък с Фабрегас. Минути след тази ситуация възпитаниците на Тито Виланова, които в този мач бяха ръководени от Жорди Роура, пожелаха втори жълт картон за португалеца – този път за съприкосновение с Андрес Иниеста. Желанието им обаче не бе удовлетворено от следящия за справедливостта на терена Клос Гомес.

В 61-ата минута каталунците отново протестираха, като най-разгорещен бе Жорди Алба. В този епизод на мача Лионел Меси остана сам срещу новия страж на „балета“ Диего Лопес. Вратарят се хвърли в краката на аржентинеца, а многобройните телевизионни повторения показаха, че играта на бившия пазител на вратата на Севиля е повече от коректна.

В 72-ата минута на двубоя Дани Алвеш закъсня с пресичането на един пас към Кристиано Роналдо, след което се втурна след него, което доведе и до неправомерна игра. Арбитърът заслужено санкционира с жълт картон Алвеш. Няколко минути преди края отново Алвеш и „кралската седмица“ бяха в центъра на събитията. Алвеш не игра позволено, „белите“ футболисти пожелаха втори жълт картон, но реферът остана безмълвен.

В самия край на мача Чаби Алонсо бе оцветен в жълто заради едно влизане на играч на противника в средата на терена.