Бразилия наля три чаши от най-горчивото кафе на световния и европейски шампион Испания във финала за Купата на Конфедерациите. Неймар и на два пъти Фред оформиха класическия успех за „селесао“ над считания от мнозина за най-добър отбор в света, с което домакините на турнира дадоха много сериозна заявка за титлата на Мондиала след 12 месеца. „Ла фурия роха“ в нито един момент не бе в състояние да се противопостави на вдъхновените южноамериканци, като пропуснатата от Серхио Рамос дузпа и изгонването на Жерар Пике казват всичко за цялостното представяне на тима.

В най-важния си мач от турнира двамата наставници не изневериха както на предпочитаните си тактически формации, така и на изпълнителите в тях. „Селесао“ разчиташе на своето 4-3-3, като пред Жулио Сезар в защита играха Марсело, Давид Луис, Тиаго Силва и Дани Алвеш. Паулиньо и Луис Густаво в ролята си на опорни халфове отговаряха за отнемането на топката и започването на атаките, а за пореден път Оскар получи по свободна роля. Атакуващият тризъбец на Луиш Фелипе Сколари също не изненада никого – Неймар и Хълк подпомагаха от фланговете подпомагаха централния нападател Фред.

Дел Боске тръгна със своето 4-5-1 със Фернандо Торес в предни позиции. За сметка на игралия слабо срещу Италия Давид Силва, наставникът пусна Хуан Мата, а по дясното крило действаше Педро. Шави, Бускетс и Иниеста допълваха полузащитата. В дефанзивен план промени липсваха, като Икер Касияс отново застана на вратата в мач от елиминационната фаза.

Много бързо обаче на опитния капитан му се наложи да вади топката от мрежата си. Фееричната атмосфера на „Маракана“ буквално бе взривена от Фред само след 120 секунди игра. Хълк проби отдясно и центрира към далечната греда, където колективна грешка на Алваро Арбелоа и Жерар Пике позволи на падналия върху тревата нападател да стреля над Касияс за 1:0.

Развитието на двубоя шокира световния шампион и в първия четвърт час играта на нито една от звездите в „червено“ не спореше. И докато те претендираха за дузпа в 7-ата минута за игра с ръка на Марсело, страхотен пас на Фред с пета отвори шанс пред Оскар секунди по-късно. Шутът с десния крак на халфа обаче профуча на метър в аут покрай десния стълб. В 12-ата минута Паулиньо с нестандартен прехвърлящ удар от 25 метра почти изненада Касияс, но вратарят все пак успя да улови.

Първият корнер за Испания в мача не доведе до нищо градивно, а всъщност сътвори най-спорния момент за първото полувреме. Грешка на Иниеста даде начало на бърза бразилска контраатака , която завърши с пас към излизащия зад гърба на Арбелоа Неймар. Играчът на Реал Мадрид задържа откъсващия се сам срещу Касияс противник, а последния доста театрално се претърколи на тревата. Съдията Бьорн Куйперс се подведе от репутацията на десетката и даде само жълт картон на Арбелоа, което доведе до кратък изблик на нерви между футболистите.

„Ла фурия“ сътвори нещо по-интересно едва в 19-ата минута, когато Иниеста шутира от около 28 метра към долния десен ъгъл на Жулио Сезар, но вратарят отрази. При последвалия корнер Шави вдигна добре топката за Торес на близката греда, ала острието на испанците стреля встрани.

В тези минути Бразилия изпълняваше перфектно игровия си план – футболистите на Сколари уплътняваха празните пространства в собствената си половина, а при всяка възможност с едно-две подавания топката стигаше до нападателите. В 28-ата минута самостоятелен рейд на Хълк завърши си извеждащ пас вдясно към Оскар, който бе прегазен от Серхио Рамос малко пред границата на наказателното поле. Всички в „селесао“ отново претендираха за червен картон, но Куйперс този път правилно вдигна жълт на защитника. Неймар даде вид, че ще изпълни фаул, но чукна леко встрани за Хълк, чийто шут от 18-19 метра прелетя високо над вратата.

В 32-ата само невероятният рефлекс на Касияс спаси Испания от втори гол. Поредната мълниеносна контраатака на домакините премина отляво през Неймар, който по чудесен начин откри коридор за пас към Фред. Нападателят остана очи в очи с вратаря, но от 13 метра не стреля по най-добрия начин и Касияс изби с крак.

Пет минути преди края Бразилия демонстрира старата слабост да се отпуска към края на полувремето и бе на косъм да си плати скъпо за това. Торес се върна в централната зона, и с обръщане изведе Хуан Мата необезпокояван отляво. Халфът на Челси мигновено обърна фланга към Педро, който имаше време да влезе в наказателното поле и да стреля точно покрай Жулио Сезар. На метър пред голлинията обаче Давид Луис с феноменален шпагат успя някак да избие кълбото над гредата.

Реакцията на „селесао“  обаче бе повече от блестяща. В 43-ата минута Неймар за пореден път получи пространство да напредне отляво, след което остави топката за Оскар и със спринт го подкани за двойно подаване. Плеймейкърът задържа и даде време на десетката да се изтегли от засадата, след което го изведе на позиция за стрелба на около десетина метра по диагонала. С левия си крак Неймар изпрати истински снаряд в горния ляв ъгъл на Касияс, който капитулира и само изгледа как топката влетя в мрежата му.

Дел Боске направи опит да отстрани проблемите по десния фланг на отбраната си, като пусна Сесар Аспиликуета на мястото на Арбелоа, ала само 2 минути след началото испанците преживяха истинско дежа вю. Триходова комбинация в златисто завърши с пас на Хълк към Неймар пред дъгата. Звездата на Бразилия пропусна кълбото, което попадна в непокрития Фред, който стреля технично от границата на наказателното поле и с помощта на лявата греда направи резултата класически.

В 54-ата минута „ла фурия получи“ отлична възможност да се върне бързо в мача, след като появилият се преди секунди Хесус Навас изработи дузпа за европейците. Играчът на Манчестър Сити заблуди Марсело с поредица от финтове в пеналта и бразилецът го закачи леко, а бившият ас на Севиля бързо се смъкна на тревата. Изненадващо Серхио Рамос се нагърби с отговорността и в опита си да стреля ниско и точно до гредата той намери десния стълб.

В 58-ата дълъг пас към Хълк хвана в крачка защитниците в червено и само навременно излизане на Касияс извън пеналта попречи на бразилеца да нанесе по-добър прехвърлящ удар. В средата на полувремето Неймар като на шега изведе Марсело на позиция за центриране в наказателното поле, но левият бек реши да търси шут към близкия ъгъл вместо подаване на абсолютно непокрития Фред.

Испанското безсилие спрямо включванията на Неймар стигна връхната си точка в 67-ата минута, когато останал един на един срещу звездата на домакините, Пике бе преодолян леко и фаулира излизащият сам срещу Касияс футболист. Куйперс този път не се поколеба и вдигна директен червен картон на бранителя. Самият Неймар опита късмета си от прекия свободен удар, но сантиметри го разделиха от това да намери горния десен ъгъл.

Към края на мача бразилците определено намалиха темпото, но в 78-ата минута Неймар успя да се измъкне между Рамос и Аспиликуета, тръгна сам срещу Касияс, но не му стигнаха сили, за да нанесе успешен удар по топката и вратарят улови. Испания пък получи един от последните си шансове в 80-ата минута, когато резервата Давид Вия се пребори за едно топка в наказателното поле и върна към Педро, който шутира от около 6 метра. Жулио Сезар обаче със страхотен рефлекс отчая нападателя на Барселона.

Четири минути преди края Давид Вия получи чудесен диагонален пас от Навас, който по изумителен начин преодоля двама съперници. Нападателят успя да намери коридор за стрелба, ала Сезар отново бе на мястото си и изби шута, който влиташе в горния му ляв ъгъл.

Така за трети пореден път и общо четвърти в историята на турнира Бразилия спечели Купата на Конфедерациите. За Испания пък остава утешението, че победителят никога не успява да вземе титлата на Световното първенство.