Преднината на Реал Мадрид на върха в класирането на Примера дивисион започна да се топи, след като лидерът загуби нови две точки, при гостуването си на Виляреал, завършило 1:1. Реал не успя да вземе пълен актив и в предишния кръг, у дома срещу Малага, и така загуби четири точки само за четири дни. Така авансът пред втория Барселона вече е само шест точки, като двата състава имат и директен мач помежду си.

Липса на концентрация, контузии и принудителни смени, и няколко намеси на рефера Парадас Ромеро костваха победата на Реал Мадрид на „Мадригал“. И късметът не бе с „белите“, като на два пъти Виляреал чисти топката от самата линия – през първото полувреме след удар на Пепе, а през второто – на Алтинтоп.

Жозе Моуриньо замени Ласана Диара още преди да е минал половин час от двубоя, но неговата смяна – Хосе Кайехон – се контузи и се наложи също да отстъпи мястото си на Алтинтоп на почивката.

Реал пропусна много положения, преди да се стигне до гола на Кристиано Роналдо в 62-та минута. Атаката бе изработена брилянтно, а защитата на Виляреал почти не успя да реагира на бързата размяна на пасове между португалеца и Месут Йозил. Немският национал пусна ефектен пас към влизащия на скорост в пеналта Роналдо, а за звездата на „кралския“ тим не бе проблем да финтира вратаря и да отбележи.

В последните 15-тина минути на двубоя в игра се появи и Гонзало Игуаин, но аржентинският голмайстор трудно влезе в мача, и почти не се забеляза на терена. Вместо да опита да вкара второ попадение, Реал се отдръпна, и позволи на Виляреал да стигне до статично положение пред вратата на Икер Касияс, от което в 83-та минута Маркош Сена изравни. Това бе и един от двата точни удара в рамката на пазената от Касияс врата.

След като получиха изравнителното попадение, играчите на Реал така и не успяха да се съсредоточат, и да нападат в последните 10 минути, а вместо това играта допълнително се накъса, с втори жълт картон за Серхио Рамос, директен за Месут Йозил, и изгонването на треньорите Жозе Моуриньо и Руи Фариа от пейката. Така в заключителните минути футбол почти не се игра, и разяреният тим на Реал загуби нови две точки от солидната си доскоро преднина в класирането.