Барселона на Херардо Мартино стартира по повече от убедителен начин защитата на титлата с в Ла Лига. В своя мач от първия кръг за сезон 2013/2014 каталунците бяха безмилостни към гостуващия Леванте, който отнесе загуба със 7:0.

Новият наставник на „блаугранас“ не си позволи експерименти и остави новото попълнение Неймар на резервната скамейка. Лионел Меси, Педро Родригес и Алексис Санчес водеха атаката на тима, докато Сеск Фабрегас, Шави и Серхио Бускетс дърпаха конците в халфовата линия. Единствената по-забележима промяна бе включването на Адриано Корея като ляв бек, до което се стигна, за да се даде почивка на Жорди Алба, който игра за Испания в сряда.

Зрителите на „Камп Ноу“ едва бяха заели местата си, когато в 3-ата минута техните любимци откриха резултата. Маркова триходова между Шави, Фабрегас и Санчес изведе чилиеца сам срещу празната врата и той не сбърка – 1:0.

Валенсианци не можеха да сторят нищо друго, освен да се отбраняват с всички сили, но дори и така трудно намираха отпор срещу интензивната игра на Барса. Логично в 12-ата минута Меси намери Педро в наказателното поле, а испанецът като по конец му върна точно пред вратарското поле, откъдето аржентинецът откри головата си сметка за сезона.

Дани Алвеш и Педро съвсем убиха интригата с две попадения съответно в 24-ата и 26-ата минута. Бразилецът се разписа с удар в центъра на вратата, докато секунди по-късно Меси върна услугата на Педро и с чудесен пас го изведе сам срещу вратаря, а бързоногият техничар намери долния десен ъгъл.

Меси заби второто си попадение в мача четири минути преди края на полувремето, когато бе точен от дузпа, която дойде заради нарушение на Педро Лопес. Точно преди почивката Шави окончателно сломи противника с прецизен удар по тревата от около 8-9 метра.

След паузата логично темпото поспадна, но все пак Педро също се отчете с второ попадение в 73-ата минута.

Така Барселона оглави класирането в Ла Лига с 3 точки, докато Леванте логично е последен заради головата си разлика.