Реал Мадрид преживя втори неуспех в рамките на тази седмица, и не успя да победи Еспаньол в мач от 16-я кръг на Примера дивисион, завършвайки само 2:2. По този начин „белият балет“ се отдалечава още от върха, където са Барселона и Атлетико, и вече е по-близо до следващите го Малага и Леванте. През седмицата Реал падна и от Селта за Купата, и е на път да приключи годината разочароващо, ако не представи някаква доста по-добра продукция в гостуването си на Малага в следващия кръг от Примера.

Досега през сезона „Сантяго Бернабеу“ бе крепостта на Реал, и единствено Валенсия успя да вземе две точки след равенство още в първото домакинство на мадридчани.

Жозе Моуриньо пусна като таран в мача Кристиано Ронладо, в отсъствието на Гонсало Игуаин и Карим Бензема, и Реал диктуваше събитията на терена почти през цялото време. Бързи и остри контраатаки обаче изненадаха „белите“, и те първи допуснаха попадение, а след това Еспаньол ги приспа, за да стигне до точката в края на двубоя.

Мачът започна с минута мълчание в памет на наскоро починалата дъщеря на клубната легенда Алфредо Ди Стефано.

Реал стартира ударно, с три отлични голови ситуации още в първия четвърт час от срещата, но след това Еспаньол се окопити, и на два пъти на Икер Касияс му се наложи да се намесва решително. Лука Модрич нацели гредата в 27-та минута, но гол така и не падаше за домакините.

Мубарак Уакасо бе заменен още преди да са изтекли 30 минути, след като действаше много агресивно, изпроси си бързо жълт картон, и Хавиер Агрие предпочете да се застрахова от червен.

В 31-та минута страхотен гол вкара Серхио Гарсия, който бе изведен между двама от Жоан Верду, и стреля с ножичен удар от границата на наказателното поле.

Точно с изтичането на минутата продължение на първото полувреме, Сами Кедира центрира отдясно, а Кристиано Роналдо протегна крак покрай Морено, и засече във вратата, за да се оттегли Реал при равен резултат на почивката – 1:1.

Само три минути след подновяването на играта през второто полувреме Фабио Коентрао изведе Реал напред, след хитър техничен пас на Роналдо. Коентрао излезе в ъгъла на вратарското поле, и успя да изненада Франсиско Касия.

Реал пропиля куп положения да увеличи аванса си в следващите минути, като отново гредите спасиха Касия в минутите чак до 88-та. На няколко пъти и гостите опитваха своите контраатаки, но те дадоха резултат едва в края на срещата, когато Хуан Албин вкара втори гол за Еспаньол, попарвайки „Бернабеу“ и Жозе Моуриньо.

Времето за реакция бе изключително малко, и Реал не успя да стори почти нищо, освен един-два далечни удара към вратата на Еспаньол, и „белият балет“ трябваше за втори път тази седмица да напусне терена с наведена глава.

Реал остана с 33 точки, на трето място в класирането, а дори и с точката, Еспаньол си остана при изпадащите, на предпоследно място с 12 точки в актива си.