В мач, изпълнен с нерви и доста нарушения, Барселона успя да измъкне 1:1 при гостуването си на Атлетико Мадрид и взе предимство преди втория епизод, който ще определи носителя на Суперкупата на Испания. Давид Вия наказа бившия си тим както в първия си мач срещу каталунците, така и изобщо при първия си шанс за това. В отсъствието на получилия травма през първото полувреме Лионел Меси обаче, макар и за кратко, блесна звездата на Неймар, който отбеляза така важния гол на чужд терен.

Наставникът на домакините Диего Симеоне за пореден път бе свършил чудесна работа в разузнаването на противника и в първия час от двубоя успя тотално да лиши каталунския гранд от познатия му стил. Безкомпромисната игра на всички от защитното каре – Хуанфран, Миранда, Годин, Филипе Луис – заедно с агресията на халфовете и нападателите накара Барселона да страда. Пресата на гостите като че ли не даваше търсения резултат, което допълнително превърна отбора на Херардо Мартино в едно кълбо от нерви. Едва след изравнителното попадение „блаугранас“ заиграха с познатата лекота, но и не направиха сериозен опит да търсят победата.

След убедителната победа със 7:0 над Леванте на старта в Ла Лига Барса започна мача в абсолютно същия състав, ала много бързо бе свален на земята. Играчите на Атлетико определено успяха да влязат под кожата на съперниците си и доказателство за това бе голът на Вия в 12-ата минута. Лионел Меси загуби топката пред наказателното поле на домакините, където бившият ас на каталунците даде начало на контратака, изплетена основно между него и Арда Туран. На два пъти каталунците можеха да я осуетят, но липсата на твърдост при единоборствата позволи на Туран да получи топката отляво, след което да я копне към Вия, който дебнеше отляво на дъгата. Оттам испанският национал стреля с красив фалцов удар от въздуха, който спря в долния ляв ъгъл на Виктор Валдес.

Голът пренесе напрежението изцяло в лагера на Барселона, който приключи полувремето без нито един удар към вратата на Тибо Куртоа. Съдията Ундияно Майенко пък подмина няколко доста остри влизания и в двете посоки, като видимо се опитваше да не наруши численото статукво на терена. Травмата в бедрото на Меси пък наложи влизането на Сеск Фабрегас, който довърши мача като „фалшива деветка“ вместо аржентинеца.

Дори и така Барса трудно стигаше до шансове пред залостената врата на Куртоа и логично започналият като резерва Неймар бе хвърлен в битката. Този ход обаче се оказа печеливш за Мартино и в 66-ата минута бразилецът по уникален начин се разписа с глава. Шави и направилият доста слаб мач Дани Алвеш успяха с няколко паса да отворят десния фланг, откъдето бразилецът на пръв поглед центрира балонно към далечната греда. Там обаче Неймар се извиси над Миранда и Хуанфран, като много технично стреля в близкия ъгъл, а Куртоа не реагира добре и резултатът стана 1:1.

Последваха силни минути за гостите, като първо Сеск бе изведен на удобна за стрелба позиция на около 16 метра от вратата, но се поколеба да стреля и сбърка с паса, а след него Иниеста намери отлично Санчес до лявата греда, ала от непосредствена близост чилиецът реши първо да спира топката, с което даде време на Куртоа да затвори ъгъла и да блокира шута му.

Вия получи последния по-интересен момент пред една от двете врати, но силният му шут от остър ъгъл не затрудни Валдес.

До края каталунците контролираха събитията и владението на топката, но това като че ли бе по вкуса и на двата отбора, които ще решат всичко след седмица на „Камп Ноу“.