Два гола на Лионел Меси донесоха победата на Барселона с 2:1 при гостуването на Леванте в мач от 34-я кръг на Примера дивисион. По този начин каталунците останаха в борбата за титлата, след като изостават на четири точки от лидера Реал Мадрид, а дербито между двата отбора е следващата седмица на „Камп Ноу“.

Двубоят започна с минута мълчание в памет на полузащитника на Ливорно Пиермарио Морозини, който почина, след като получи инфаркт по време на мача от Серия Б срещу Пескара.

Каталунците стартираха силно мача и в първите минути на срещата създадоха няколко опасности пред вратата на Мунуа. В 6-та минута Педро излезе сам срещу вратаря на Леванте, но се опита да го преодолее от малък ъгъл и той спаси удара на футболиста на Барселона. Последваха два удара на Меси и Тиаго, но и в двете ситуации топката премина над напречната греда в аут.

Леванте получи правото да изпълни дузпа в 22-та минута, когато след грешка на Валдес топката стигна до играч на домакините, а след това Бускетс игра с ръка в наказателното поле и съдията посочи бялата точка. Наказателният удар бе реализиран от Баркеро.

Играчите на Барселона веднага се опитаха да изравнят резултата и в 29-та минута, Фабрегас сложи топката на главата на Меси, който стреля, но Мунуа спаси.

Леванте можеше да удвои своята преднина в 38-та минута, когато след добра контраатака Педро Лопес излезе сам срещу Валдес, но стреля в страни от вратата на Барселона.

През вторите 45 минути натискът на Барселона се усили, а Хосеп Гуардиола пусна в игра и Андрес Иниеста, който започна мача на резервната скамейка.

Адриано стреля опасно в 60-та минута, но Мунуа демонстрира невероятен рефлекс и изби топката в корнер.

Барселона успя да изравни резултата в 64-та минута, когато след двойно подаване между Алексис Санчес и Лионел Меси, аржентинецът с удар от границата на наказателното поле на Леванте прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Мунуа за 1:1.

Барселона получи дузпа в 70-та минута, когато Куенка бе избутан от футболист на домакините в наказателното поле на Леванте и съдията посочи бялата точка. Играчите на Леванте протестираха бурно срещу решението на арбитъра. Наказателният удар бе реализиран от Лионел Меси в 72-та минута и по този начин аржентинецът се изравни с Кристиано Роналдо в борбата за головия приз в лигата, като двамата имат отбелязани по 41 гола.

До края на срещата играчите на Барселона контролираха събитията на терена и видимо намалиха темпото на игра.

След успеха Барселона има 81 точки и остана на четири зад лидера Реал Мадрид. Леванте е на пета позиция с 48 точки.


Levante 1-0 Barcelona by goalsarena2012-3
Levante 1-1 Barcelona by goalsarena2012-3
Levante 1-2 Barcelona by goalsarena2012-3