Барселона с лекота победи като гост Реал Мадрид с 2:0 в голямото дерби на испанския футбол, като мултимилионната селекция на кралския клуб изглеждаше безпомощна срещу добре смазаната машина на Хосеп Гуардиола.

В часовете преди двубоя баскетболният отбор на Барса бе победил Реал като домакин със 78:73 в среща от местната АСБ Лига, повишавайки напрежението преди футболния сблъсък.

Срещата започна с минута мълчание в памет на загиналия полски президент Лех Качински и загиналите с него около сто човека от неговата делегация при самолетната катастрофа в Русия. Припомняме, че в Реал Мадрид играе полският вратар Йежи Дудек.

Противно на огромните очаквания към двубоя на стадион Сантяго Бернабеу, двата тима предложиха скучни първи 30 минути, като постепенно каталунците взеха инициативата на терена.

В 33-ата Меси направи отлично двойно подаване с Шави Ернандес, финтира Раул Албиол в наказателното поле и с премерен удар прати топката във вратата на Икер Касияс, вкарвайки петия си гол за седмицата, след като във вторник наказа Арсенал на четири пъти.



Това бе и единственото опасно положение пред двете врати за цялото първо полувреме. Втората част на Ел Класико бе далеч по-интересна и динамична.

В 56-ата минута Кристиано Роналдо имаше прилична ситуация за изравняване, но от 15 метра стреля слабо и Виктор Валдес спаси. В ответната атака Шави изведе Педро Родригес, младият нападател надбяга Алваро Арбелоа и хладнокръвно стреля покрай Касияс за 2:0.



В 59-ата минута бе най-чистото положение за белия балет в мача. Резервата Гути изведе Рафаел Ван Дер Ваарт сам срещу Валдес, но стражът на гостите майсторски спаси шута на холандеца.

Последваха няколко опасности и пред двете врати, но Касияс и Валдес не позволиха на Роналдо и Меси да вкарат други попадения.



Публиката на Бернабеу започна да напуска стадиона без да изчака последния съдийски сигнал, а в 86-ата минута след игра с ръка на Карим Бензема, влезлият като резерва Раул вкара гол, но той бе отменен от рефера Мануел Мехуто Гонсалес, който свири Ел Класико за последно преди да излезе в пенсия.



С успеха си в Мадрид Барселона излезе начело в класирането на Примера дивисион, като има преднина от три точки именно пред Реал. До края на сезона остават седем кръга, а каталунците имат преднина и в преките двубои.


РЕАЛ МАДРИД – БАРСЕЛОНА 0:2 (0:1 Лионел Меси 33’, 0:2 Педро Родригес 56’)

Реал Мадрид: Касияс, Серхио Рамос, Албиол, Гарай, Арбелоа, Шаби Алонсо, Гаго, Марсело(58’-Гути), Ван дер Ваарт(69’-Раул), Кристиано Роналдо, Игуайн(79’-Бензема);

Барселона: Валдес, Максуел(63’-Иниеста), Милито(81’Маркес), Пике, Пуйол, Бускетс, Дани Алвеш, Шави, Кейта, Педро, Меси.





Другите резултати от Примера дивисион:

Малага – Севиля 1:2
Тенерифе – Валядолид 0:0
Виляреал – Спортинг Хихон 1:0
Херес – Хетафе 0:1