Европейският шампион Испания съумя да сътвори най-голямата издънка от първите срещи на Мондиал 2010. „Ла Фурия” загуби с 0:1 от Швейцария и остана на дъното на група H, заедно с Хондурас. Грешки в защита и не особено съсредоточената игра в атака на испанците помогна на момчетата на Отмар Хитцфелд да измъкнат максимума от евро първенеца.

Със сухата мрежа срещу Испания, Швейцария изравни рекорда на Италия, от пет поредни мача на световни финали без допуснат гол. Испанците от своя страна последваха традицията да изпитват трудности на старта на Мондиалите. Иберийците нямат победа на Световното от 1978 година насам, ако резултатът на почивката е бил 0:0 – точно какъвто бе случаят срещу Швейцария.

Футболистите на Висенте Дел Боске владееха повече топката, имаха повече удари към вратата на съперника, но в действителност, швейцарците можеха да спечелят и по-убедително.

През първото полувреме инициативата тотално принадлежеше на „Ла Фурия”, но не успяваше да се материализира в попадения. Швейцария от своя страна се движеше достатъчно компактно и действаше перфектно в защита, за да не оставя много пространства на бързите нападатели на противника, обезвредявайки напълно Давид Вия.

Второто полувреме отново стартира с натиск на Испания, но още в 52-та минута тимът бе попарен. Грешка в защитата на „червените” позволи на Деркийок да напредне, Касияс се хвърли в краката му, но топката продължи напред и Желсон Фернандеш я добави във вратата, пред слисаните погледи на Жерар Пике и Карлес Пуйол.

Дел Боске направи две ударни смени, пусна Фернандо Торес и Хесус Навас, но дори това не стресна швейцарците.

И Торес, и Навас хвърлиха много сили, но бяха тотално неутрализирани от противниковата отбрана.

Шаби Алонсо имаше най-чистото положение за Испания, като нацели гредата на Диего Беналио, но и неговият удар бе по-скоро случаен.

Най-добрата голова възможност след попадението се откри отново пред Швейцария. В 75-та минута Дердийок пак направи за смях защитата на Испания, навърза няколко бранители и стреля от трудна ситуация, топката се отби в гредата, след това отново стигна до Дердийок, и вторият му шут нямаше късмет, Хюгел пробва за трети път да пробие, но отново късметът бе на страната на Испания, за да остане резултатът само 0:1.

Дори петминутното продължение, дадено от Хауърд Уеб, не стигна на испанците да променят нещата на терена, и със сигурност Висенте Дел Боске ще има доста неща да каже на своите преди вторите срещи от груповата фаза на Мондиала.

На 21 юни Испания играе с Хондурас, а лидерите в група H Чили и Швейцария се изправят един срещу друг.