Испания имаше пълна доминация във втората си среща на Мондиал 2010, но победи Хондурас само с 2:0, въпреки че изпусна дузпа и пропусна множество отлични голови положения.

Шампионите на Европа бяха пълни господари на стадион Елис Парк в Йоханесбург, но пропуснаха да спечелят с много по-убедителен резултат, какъвто щеше да им бъде добре дошъл с оглед на това, че от головата разлика вероятно ще зависи мястото на тима в крайното класиране в Група H.



В началото на срещата Ла Фурия пое контрола на случващото се на терена и пропуски направиха Фернандо Торес, Серхио Рамос и Давид Вия, като последния нацели гредата в седмата минута. Освен това и съдията Яичи Нишимура не отсъди дузпа за тима на Висенте Дел Боске след игра на хондурасец с ръка в пеналта.

Вия поправи мерника си и откри резултата със самостоятелен пробив отляво Давид Вия проби отляво и след като последователно преодоля двама защитници, от десетина метра вкара в далечния горен ъгъл на вратата на Ноел Ваядарес.



До почивката Испания успя да пропилее още няколко ситуации чрез Шави Ернандес и най-вече чрез Фернандо Торес, на когото бе свирена и много спорна засада, когато излизаше сам срещу вратаря.

Тимът на Дел Боске започна силно и втората част, като в 51-ата минута резултатът стана 2:0. Хесус Навас напредна отдясно и намери Давид Вия на границата на наказателното поле, Вия шутира и след рикошет в крака на Осман Чавес топката прехвърли Ваядарес.

Час след началото на мача Навас бе фаулиран в наказателното поле от Емилио Исагире и японският рефер посочи бялата точка. Зад топката застана Давид Вия, но би встрани от вратата и не успя да оформи хеттрик.



До края на срещата Испания изпусна още ситуации пред противниковата врата, но не стигна до трето попадение. Хондурас пък не успя да отправи точен удар към Икер Касияс в продължение на всичките 90 минути.



Така след вторите срещи лидер в класирането в Група H след втория кръг е Чили с пълен актив от 6 точки, Испания и Швейцария имат по 3, а Хондурас е последен без спечелена точка. В третите мачове Испания играе с Чили, а Швейцария с Хондурас.

В крайното подреждане се гледат първо спечелените точки и общата голова разлика, а едва след това преките срещи между тимовете с равни точки, така че всеки в потока все още може както да се класира, така и да отпадне.