Испания победи Франция с 2:0 в дербито на 1/4-финалите на Евро 2012. Два гола на Шаби Алонсо сложиха край на френските мечти за триумф на турнира и класира европейските и световни шампиони на полуфинал, където съперник ще бъде Португалия.

На „Домбас Арена“ в Донецк испанците стигнаха заслужено до успеха с типичната си игра с много пасове и търпеливо дебнене на точния момент. Французите пък така и не успяха да наложат превъзходство, освен в кратък период в началото на второто полувреме. Единствено Франк Рибери бе на висота от „петлите“, но неговите усилия не бяха достатъчни, за да може отборът му да се противопостави на съперника си.

Единствената промяна в състава на Испания бе завръщането сред титулярите на Сеск Фабрегас. Той зае мястото на Фернандо Торес и по този начин „ла фурия“ излезе със състава от първия си мач на турнира – равенството 1:1 срещу Италия. Селекционерът на Франция Лоран Блан пък направи цели 4 промени като на местата на наказания Филип Мексес, Самир Насри, Хатем Бен Арфа и Алу Диара се появиха Лоран Косчиелни, Антони Ревейер, Йоан Кабай и Флоран Малуда.

Още първите 15 минути на мача показаха как ще премине по-голямата част от двубоя. Испания владееше спокойно топката и търпеливо дебнеше своя шанс, а Франция стоеше компактно в задни позиции и се надяваше да изненада съперника си на контра атака.

Иберийците обаче ставаха все по-опасни и още при една от първите си голови възможности успяха да открият резултата. Това се случи в 19-а минута, в която Андрес Иниеста подаде добре към Жорди Алба отляво, защитникът на Валенсия направи страхотен пробив, премина през Дебюши и центрира перфектно към оставения непокрит Шаби Алонсо, който с майсторски удар с глава вкара за 1:0 в своя мач номер 100 за Испания.

ВИДЕО: Испания сложи край на френските мечти, ще играе полуфинал с Португалия

източник: Reuters

Франция от своя страна изобщо не знаеше как да пробие испанската защита, а всички атаки преминаваха отляво през Франк Рибери, което направи действията на отбора много предвидими. Единственото опасно положение в полза на „петлите“ бе силен удар от фаул на Йоан Кабай, който обаче бе избит в корнер от Икер Касияс.

До края на полувремето Иниеста и компания продължиха да нижат страхотни комбинации, но до нов гол не стигнаха и за щастие на французите почивката дойде при само един гол преднина за Испания.

ВИДЕО: Испания сложи край на френските мечти, ще играе полуфинал с Португалия

източник: Reuters

Второто полувреме започна с доста по-добра игра на французите, които бяха преобразени поне в тези начални минути и поглеждаха към вратата на Испания в опит да стигнат до изравнителен гол. Дебюши и Бензема пропуснаха няколко положения, а влизането в игра на Менес и Насри позволи на „петлите“ да атакуват по-успешно и по дясното крило. Рибери продължи да тормози испанската защита, но комуникацията му с Бензема в този мач не бе на ниво и това им попречи на няколко пъти да създадат опасности.

ВИДЕО: Испания сложи край на френските мечти, ще играе полуфинал с Португалия

източник: Reuters

В испанския отбор смените също имаха позитивно влияние, на терена се появиха Фернандо Торес и Педро Родригес, които заостриха играта на Испания в ключовите последни 15 минути. Натискът на Франция постепенно намаля, а испанците умело разиграваха топката и очакваха крайния съдийски сигнал.

Изходът на мача обаче стана ясен още преди неговия край. В 90-а минута съдията Никола Рицоли отсъди дузпа в полза на иберийците за нарушение на Ревейер срещу Педро в наказателното поле. Зад топката застана Шаби Алонсо, който с втория си гол в мача оформи крайното 2:0 и класира Испания на полуфинал. В битката за място на финала „ла фурия“ ще се изправи срещу Кристиано Роналдо и компания. Мачът е на 27 юни (сряда) и ще се играе отново на „Донбас Арена“ в Донецк.

ВИДЕО: Испания сложи край на френските мечти, ще играе полуфинал с Португалия

източник: Reuters

--

Испания – Франция 2:0 (1:0)

1:0 Шаби Алонсо 19'

2:0 Шаби Алонсо (дузпа) 90'+1

Испания: Касияс (к), Пике, Серхио Рамос, Арбелоа, Жорди Алба, Иниеста (84' Касорла), Шави, Фабрегас (67' Торес), Шаби Алонсо, Бускетс, Силва (65' Педро)

Франция: Лорис, Дебюши (65' Менес), Рами, Ревейер, Кошчиелни, Клиши, Кабай, Рибери, Малуда (65' Насри), М'Вила (79' Жиру), Бензема