Световният и европейски шампион по футбол Испания претърпя малко очаквана, но съвсем заслужена загуба с 0:1 от Република Южна Африка в приятелски мач, игран на стадион „Сокър Сити“ в Йоханесбург. Тимът на Висенте дел Боске бе доста далеч от познатото ниво, като много рядко стигаше до опасности пред Итумеленг Куне.

По-лошата новина за „ла фурия“, както и за Барселона бе травмата, която вратарят Виктор Валдес получи след влизането си на почивката. Той бе заменен от Пепе Рейна в 81-ата минута, като изпитваше силни болки в коляното.

Селекционерът на Испания извърши цели 10 промени спрямо единадесеторката, която победи Екваториална Гвинея с 2:1 в събота, като единствено Чаби Алонсо запази мястотоси.

Домакините от РЮА започнаха мача респектирани от опонента си, но постепенно набраха самочувствие и в 17-ата минута Опа Маниса нацели напречната греда. Халфът на Орландо Пайрътс получи топката на около 30 метра от вратата и не се посвени да шутира силно, а след рикошет в Серхио Рамос кълбото доби параболична траектория, но кацна върху 7-метровата рамка.

В самия край на полувремето пък Бонгани Хумало можеше да открие, но мощният му удар с глава прелетя покрая близката греда.

Втората част започна със спасяване на Итумеленг Куне, който попречи на Андрес Иниеста да отбележи красив гол, а в 56-ата минута РЮА откри. Табо Матлаба спринтира отляво и с много точен пас сервира топката на Бърнард Паркър, който стреля под плонжа на Валдес, а Начо Монреал не успя да изчисти на голлинията.

ВИДЕО С ПОПАДЕНИЕТО - ТУК!

Дори това попадение не успя да събуди шампионите, които загубиха Валдес в заключителните минути, без вратарят да е влизал в единоборство с противник. Все пак в самия край на мача „ла фурия“ можеше да стигне до равенство, след като Раул Албиол почти добута топката в мрежата, но Куне отново бе на мястото си и спаси.

Така испанците записаха първа загуба от юли месец тази година, когато отстъпиха на Бразилия с 0:3 въвфинала на Купата на Конфедерациите.