Испания е на финал на Евро 2012 след успех с дузпи над Португалия! След 120 минути игра иберийското дерби завърши 0:0. А при дузпите испанците се оказаха по-хладнокръвни и победиха с 4:2.

От бялата точка решаващата дузпа за португалците изпусна Бруно Алвеш, а Кристиано Роналдо не бе сред първите четирима изпълнители за своя тим. Последната дузпа за испанците пък бе дело на Секс Фабрегас, който хладнокръвно прати своите на финал. Там Испания чака победителя от другия полуфинал между Германия и Италия.

Селекционерът на португалците Паоло Бенто избра същия състав, който бе пускал в последните шест двубоя. Единствено Елдер Пощига заради контузия отстъпи мястото си на Уго Алмейда.

Изненадата бе при испанците, които излязоха с чист нападател. Но неговото име бе Алваро Негредо, острието на Валенсия. Той зае мястото на Сеск Фабрегас.

Първото полувреме бе равностойно, като испанците имаха леко предимство в притежанието на топката. Селекцията на Дел Боске имаше две по-чисти възможности за попадение, но Алваро Арбелоа и Андрес Иниеста не успяха да уцелят вратата.

В 31-та минута Роналдо стреля по тревата от границата на наказателното поле, но топката мина покрай страничния стълб на Касияс. В края на полувремето испанците пробваха преса, която обаче не даде резултат.

Любопитна ситуация имаше в 27-та минута, когато останаха съмнения за игра с ръка на Серхио Рамос в наказателното си поле, но турският рефер Джунейт Чакър не отсъди дузпа за португалците.

Прибраната игра и на двата отбора продължи и след почивката, а в 54-та минута Дел Боске извърши първа смяна. Алваро Негредо отстъпи мястото си на Сеск Фабрегас. В 60-та минута пък Хесус Навас замени Давид Силва.

В средата на втората част двата тима размениха по един-два удара, като най-добра възможност да се разпише имаше Роналдо, но ударът му от пряк свободен удар мина над напречната греда.

Паоло Бенто предприе първата си смяна в 81-та минута, когато Уго Алмейда напусна терена, за да влезе Нелсон Оливейра. Три минути по-късно Роналдо имаше отлична възможност да вкара от пряк свободен удар, но от 23-24 метра стреля в аут.

В 87-та минута Шави Ернандес пък отстъпи своето място на Педро Родригес. В самия край на редовното време португалците направиха страхотна контра, но Роналдо пропиля усилията на своите съотборници и стреля в аут.

В крайна сметка два отбора отидоха на продължения.

В 105-та минута дойде и най-доброто положение в мача, пред португалската врата. Жорди Алба проби отлично отляво, от аутлинията центрира към Иниеста, който стреля без подготовка отблизо, но Руй Патрисио изби с върха на ръкавиците. Малко по-късно Серхио Рамос стреля опасно от пряк свободен удар, но топката мина опасно над напречната греда.

Паоло Бенто извърши и двете си смени до края на продълженията, като в игра се появиха Кустодио и Варела, а терена напуснаха Мигел Велосо и Раул Мейрелеш.

След 120 минути така и не се стигна до гол и мачът отиде на дузпи.

Чаби Алонсо пръв застана зад топката на бялата точка, а ударът му бе спасен от Руй Патрисио. Последва спасяване и на Икер Касияс, който хвана изпълнението на Жоао Моутиньо. Последва размяна на голове, дело на Андрес Иниеста, Пепе, Пике и Нани. Серхио Рамос вкара за 3:2, а Бруно Алвеш веднага след него нацели мощно напречната греда. Последната дузпа бе изпълнена от Секс Фабрегас, който с помощта на страничния стълб вкара за 4:2 и изпрати своите на финала на Евро 2012.

Като безмилостен колонизатор крачи по терените на Евро 2012 нашият играч Мичо Петров, и не оставя място за съмнение в победата си в предстоящия полуфинал Испания – Португалия. С bet365.com, на това европейско, играчът си ти.