Шампионът Барселона загуби важни две точки в борбата за титлата в Испания. Тимът на Пеп Гуардиола не успя да победи градския си съперник Еспаньол като гост и пропусна отлична възможност да увеличи преднината си пред Реал Мадрид, който играе утре. „Каталунското” дерби завърши при нулево равенство, а Барселона доигра двубоя с числено намален състав.

Този път футболистите на Барселона не успяха да наложат темпото си от последните мачове и трудно съумяваха да създадат добри възможности за попадение пред противниковата врата. Звездата на гостите Лионел Меси също не бе на обичайното си ниво.

Домакините от Еспаньол рядко поглеждаха към вратата на Виктор Валдес, който обаче имаше късмет в една от ситуациите, когато топката срещна гредата. „Синьо-белите” не успяха да се възползват и то червения картон, който получи Даниел Алвеш през втората част

Със спечелената точка Барселона остава на върха в подреждането с актив от 84. Вечният съперник Реал Мадрид е на втора позиция с четири по-малко, като разликата между двата тима може да бъде стопена до една точка, ако утре „белия балет” се наложи над Валенсия на „Сантяго Бернабеу”.