Испания допусна грешна стъпка при домакинството си на Финландия и записа равенство 1:1, което сериозно преобърна статуквото в квалификационна група I от Зона Европа за Световното първенство през 2014 година. Франция се възползва по най-добрия начин от издънката на фаворита и с резонна победа 3:1 над Грузия оглави временното класиране преди дербито срещу иберийците във вторник.

За мача на Общинския стадион в Хихон Висенте дел Боске заложи на Давид Вия като титуляр, но въпреки това игра без чист централен нападател, след като голаджията бе забит на лявото крило. Сеск Фабрегас отново влезе в ролята на „фалшива деветка“, а Давид Силва действаше по другия фланг. Виктор Валдес замени контузиения Икер Касияс под рамката, а в негово отсъствие капитанската лента отиде при Серхио Рамос.

Натискът на „ла фурия роха“ през първата част бе потресаващ и доведе до цели 9 ъглови удара пред вратата на Ники Меенпаа. Гостите бяха заложили на изцяло дефанзивна тактика, като дори звездата на отбора Роман Еременко плътно покриваше зоните пред наказателното поле. Единствено Теему Пуки сновеше в предни позиции, като опитваше да догони всяка изритана напред топка. Много рядко някой от многобройните шутове по посока на вратата стигаше до вратаря, но все пак в 20-ата минута той трябваше да се намесва при удара на Андрес Иниеста.

След паузата много бързо нещата се промениха, защото в 69-ата минута испанците откриха. Давид Силва центрира от корнер вдясно по атаката, а на далечната греда Серхио Рамос с глава насочи кълбото в обратния ъгъл за 1:0.

Скандинавците започнаха по-често да опитват контраатаки, защото контролът върху мача все още беше в ръцете на световните шампиони, които обаче намалиха темпото в действията си. Това се оказа решаващо в 79-ата минута, когато много красива многоходова акция на гостите стигна до Александър Ринг на левия фланг, а той с прострелно центриране сервира топката за Пуки, който от 6-7 метра разстреля Валдес.

Испания веднага се вдигна, но в добавеното време Меенпаа направи страхотно спасяване след удар с глава на Алваро Негредо от близко разстояние. Накрая двата отбора бяха близо да си устроят мелле, след като нервният Негредо посрита падналия вратар.


spain 1-1 finland footyroom.com by Futbol2101

В същото време на „Стад дьо Франс“ в Париж „петлите“ на Дидие Дешан не допуснаха изненади срещу Грузия, макар че чакаха до самия край на първото полувреме, за да открият резултата. Преди това в 6-ата минута Франк Рибери се вряза в наказателното поле и стреля мощно, ала ударът му разтресе напречната греда. Двамата дебютанти в състава на домакините – Пол Погба и Рафаел Варан – също получиха шансове да се разпишат, но защитника на Реал Мадрид не успя да улучи добре кълбото с глава, докато Погба опита своя специалитет, шут отдалеч, но право в ръкавиците на Лориа.

Към края на полувремето дори зазвучаха освирквания, когато Карим Бензема опропасти чудесна възможност, след като ритна топката в другия си крак, но Жиру успокои страстите секунди преди почивката. Матийо Валбуена центрира от пряк свободен удар, а на далечната греда нападателят на Арсенал засече с глава и изведе тима си напред.

Грузинците още не се бяха отърсили от шока, когато почти веднага след подновяването на играта получиха втори гол. Валбуена свърши тежката работа, за да овладее пред пеналта силен пас на Рибери, след което от въздуха стреля извън обсега на вратаря за 2:0.

В 55-ата минута Бензема излезе сам срещу вратаря, но стреля нескопосано в тялото му, но точно след час игра Рибери не допусна същата грешка и покачи на 3:0. Звездата на Байерн развинти десния бек на противника и с коварен удар в близкия ъгъл изненада вратаря.

Кобахидзе отсрами честта на Грузия 20 минути преди края, когато след серия от рикошети в наказателното поле топката стигна до него и отблизо най-добрият играч на гостите опъна мрежата зад Лорис.


France-Georgia 3-1 Highlights All Goals by marcoxxx46

Така Франция излезе начело в групата с 10 точки, на 2 пред фаворита Испания. Грузия заема третата позиция с 4 точки.