Година след последното равенство помежду си, Реал и Барселона завършиха отново без победител, отново в мач за Купата на краля. В уникално футболно зрелище, двата испански гранда направиха 1:1 в първия полуфинал помежду си, на „Сантяго Бернабеу“.

Барса владееши повече топката, но положенията за гол бяха почти изравнени като брой. По-голяма част от двубоя се игра на невероятна скорост, а и гостите, и Реал демонстрираха защо са два от най-добрите отбори в света.

Реал изпусна две страхотни голови възможности още в първите 10 минути на двубоя, когато се радваше и на лек превес. Първо в самото начало на срещата Кристиано Роналдо удари греда от пряк свободен удар, който сам се спечели. След това Есиен, в опита си да центрира, за малко за изненада Пинто, който с мъка изби влизащата под гредата му топка.

Вторите 10 минути от двубоя бяха невероятно зрелище, като топката се движеше с фантастична скорост, а играта се развиваше изцяло в двете наказателни полета и край тях, без да се задържа и за миг в центъра.

ВИДЕО: Фантастичен футбол остави без дъх "Бернабеу" и без победител Реал и Барса

източник: Reuters, архив

Шави изпълни също страхотно пряк свободен удар, и за малко да смълчи "Бернабеу", но и в тази ситуация топката не влетя във вратата. Барселона постепенно започна да превзема терен, и в 24-та минута Рафаел Варан трябваше да чисти топката от голлинията пред светкавична многоходова акция на гостите. Малко след това Фабрегас и Меси излязоха двама на един срещу вратата, но реферът вдигна флага си за засада. Кайехон намери отлично Бензема в 28-та минута, и той изпълни сложен удар, но застраши максимално вратата на Пинто, без да я порази.

В 36-та минута двама защитници на Барса се хвърлиха самоотвержено пред голлинията, за да помогнат на своя вратар, но Пинто се контузи в тази ситуация, и продължи играта едва след медицинска намеса.

Преди да са изминали и пет минути от началото на второто полувреме, Барселона успя да открие резултата, не и без помощна на безучна грешка в защита на Реал. Кайехон покри засадата на Фабрегас, той бе изведен с един пас от Лео Меси, и от 11-12 метра простреля Лопес за 0:1 в 50-та минута.

Кристиано Роналдо пропусна шанс да изравни в 60-та минута, когато засече центриране на Есиен на далечната греда, с глава, но топката прелетя на половин метър от страничния стълб.

Един след друг в игра за Реал се появиха Лука Модрич и Гонсало Игуаин, на мястото на сгафилия Кайехон, и безличния Бензема.

В минутите след гола Барселона се отдръпна малко назад, но играеше перфектно в защита, като не оставяше никакви пролуки на Реал. Жерар Пике почти премаза с един шпагат Роналдо в пеналта, абсолютно чисто, и не позволи португалецът да стреля. В 72-та минута Барса стигна до най-чистата си ситуация след попадението, като Педро надбяга отдясно Арбелоа, стигна до вратата на Реал, но от много малък ъгъл изстрелът му мина на сантиметри от далечната греда. В 78-та минута пък Меси прати топката във вратата на Лопес, но бе в явна засада.

Реал успя да стигне до равенството с малко изненадващ голмайстор - Рафаел Варан, който бе намерен с мощно центриране от Йозил, и с глава засече топката във вратата на безпомощния Пинто - 1:1 в 81-та минута.

Веднага след това мадридчани отново имаха добър шанс за гол, но успоредното центриране към Роналдо бе пресечено от Алвеш.

Жорди Алба опита страхотен удар от разстояние, и само добрата намеса на Лопес спаси Реал.

Трите минути добавено време се играха предимно пред Пинто и вратата на Барселона, но изсипаните топки така и не затрудниха чак толкова „каталунците“.

Така Барселона взе ценен гол на чужд терен от „Сантяго Бернабеу“, а Реал ще трябва да търси повече от едно попадение на реванша, за да продължи напред. Реваншът е на 27 февруари.