Игралият финал в турнира през миналия сезон Атлетик Билбао разочарова феновете си, след като не успя да победи у дома аутсайдера Ирони Кирят Шмона в своя първи мач от Група I на Лига Европа.

За шампиона на Израел пълни 90 минути записа носилият до края на миналия сезон екипа на Левски македонски полузащитник Дарко Тасевски.

Ирони поведе сензационно на стадион Сан Мамес в 14-ата минута, когато Адриан Рочет шутира извън наказателното поле, топката рикошира в тялото на съотборника му Ласло Ленше и излъга вратарят на баските Горка Ираисос.

 

Атлетик изравни малко преди края на първата част. В 40-ата минута Исма Лопес отдясно центрира в наказателното поле, кълбото мина през няколко човека и стигна до непокрития Сусаета, който с премерен удар прониза стража на гостите за 1:1.

Треньорът на Билбао Марсело Биелса реагира като ужилен и още на почивката пусна в игра звездата си Фернандо Йоренте, но и той не успя да пробие отбраната на гостите, въпреки смазващото предимство, което домакините имаха до края на срещата.

За целия двубой испанският тим отправи общо 23 точни и неточни удари към вратата на Даниел Амос срещу само два изстрела в полза на израелците. Корнерите бяха 13:0 в полза на домакините, но в крайна сметка двубоят приключи при равенство 1:1.

В другата среща от потока Олимпик Лион очаквано победи с 2:1 у дома Спарта Прага и излезе начело в подреждането на Група I.

След нулево първо полувреме на Стад Жерлан, французите вкараха два гола за само три минути чрез Бафетимби Гомис (59') и Лисандро Лопес (62') и поведоха с 2:0. Чехите върнаха едно попадение чрез Ладислав Крейчи 13 минути преди края, но не успяха да стигнат до изравняване на резултата.

В следващия кръг на 4 октомври Спарта Прага посреща Атлетик Билбао, а Лион гостува на Ирони Кирят Шмона.