Барселона е новият-стар шампион на Испания, след като направи миролюбиво равенство 1:1 като гост на Леванте.

Така Барса спечели трета титла в трите години на Хосеп Гуардиола начело на каталунците и общо 21-а в историята на блауграна. Така Гуардиола се доближи на само едно златно отличие от своя учител Йохан Кройф, който триумфира четири пъти в Примера дивисион.

Два кръга преди края на сезона Лео Меси и компания са недостижими на върха, като има шест точки повече от втория Реал Мадрид, но и по-добри показатели от преките двубои.

Барса откри резултата във Валенсия в 28-ата минута чрез Сейду Кейта. Шави Ернандес центрира отлично към Кейта и той от 15-ина метра с глава стреля в мрежата на домакините.

Леванте можеше да изравни секунди по-късно, но непокритият Валдо от четири метра потърси подаване, вместо да стреля по диагонала и сгреши.

Домакините изравниха за 1:1 в 41-ата, когато Жерард Пике и вратарят Виктор Валдес не се разбраха и подариха топката на Фелипе Кайседо, който на празна врата нямаше как да сгреши.


В 58-ата минута Лионел Меси направи феноменален пробив, като навърза половината защита на Леванте и излезе сам срещу вратата, но изстрелът му срещна страничната греда.

До края на срещата Меси отново можеше да се разпише, но не успя и двубоят завърши при напълно достатъчното за каталунците 1:1.

Съставът на Барселона в шампионския мач: Валдес; Дани Алвес, Пике, Масчерано, Абидал (62’-Андреу Фонтас); Кейта, Шави, Бускетс, Афелей; Меси, Вия(86’-Педро).

Барса ще получи 21-ата си титла след домакинския мач срещу Депортиво Ла Коруня в неделя от 22:00 часа на Камп Ноу.