В много равностоен сблъсък Барселона успя да спечели „Ел Класико”, след като излъга Реал Мадрид с 1:0 на „Ноу Камп” в дербито от 12-я кръг на Примера дивисион.

През всички 90 минути двата отбора се надлъгваха и борбата бе пренесена в центъра на терена, като домакините имаха преимущество при владеенето на топката, но срещнаха сериозен отпор от Чаби Алонсо и Ласана Диара, които пазеха много добре Андрес Иниеста и Шави Ернандес.

В 19-та минута бе първото сериозно положение пред една от двете врати, когато Кака направи за смях Пике, след което изведе в добра позиция Кристиано Роналдо, но той не успя да преодолее Виктор Валдес и той спаси удара на португалеца.

Марсело също изпробва рефлекса на Валдес в 37-та минута, но вратарят на каталунците спаси удара на бразилеца.

През първото полувреме каталунците играха доста предпазливо, а Тиери Анри се представи доста под нивото си и не успя да замести по достоен начин останалия на резервната скамейка Златан Ибрахимович. Играта на Иниеста и Шави също беше накъсвана, защото Алонсо и Диара вършеха своята работа отлично и не оставяха пространство на двата мотора в отбора на каталунците.

През второто полувреме нещата на терена не се промениха и надлъгването между Барселона и Реал Мадрид продължи. Хосеп Гуардиола направи ключова смяна в 51-та минута, когато смени Анри, а на негово място в игра пусна Ибрахимович. Игуайн можеше да се възползва от неумелите намеси на Абидал в 55-та минута, но ударът му в последния момент бе париран от Пуйол, като останаха съмнения, че защитникът на домакините игра с ръка.

Барселона стигна до победното попадение в срещата в 56-та минута, когато при контраатака Даниел Алвеш видя много добре включващия се Ибрахимович, който се бе пласирал на задната греда, шведът получи чудесен пас и разстреля отблизо Касияс.

Домакините останаха с човек по-малко на терена в 62-та минута, когато Бускетс получи втори жълт картон от съдията Ундиано Майенко за игра с ръка.

Мануел Пелегрини се опита да промени събитията случващи се на терена с включването на Раул и Бензема, които замениха Роналдо и Марсело, но каталунците се прибраха в защита и бранеха добре аванса си от един гол.

Реал Мадрид продължи да напада, но така и не успя да превземе вратата на Виктор Валдес, който се справи блестящо с ударите на Бензема, Кака и Раул.

Барселона можеше да стигне до по-убедителна победа в 88-та минута, когато Меси бе изведен сам срещу Касияс, но вратарят на Реал Мадрид спаси по блестящ начин удара на аржентинеца.

Реал Мадрид завърши мача също с 10 футболисти, след като в 89-та минута Ласана Диара бе изгонен с втори жълт картон за нарушение срещу Шави.

След тази победа Барселона отново излезе начело във временното класиране на Примера дивисион с актив от 30 точки, а Реал Мадрид остана на второ място с 28.