Барселона започна по чудесен начин 2013 година. В първия си двубой за новата година Барса победи категорично с 4:0 в каталунското дерби срещу градския съперник от Еспаньол.

Головете за успеха реализираха Шави, Педро на два пъти и Меси, но най-добрата новина за Барса бе завръщането на пейката на старши треньора Тито Виланова, който само 2 седмици, след като претърпя операция от рак на гърлото, отново ръководи своя отбор.

ВИДЕО: Барса започна годината с 4 гола в каталунското дерби и Виланова на пейката

източник: Reuters

На „Камп Ноу“ домакините решиха всичко в мача с бързи 4 гола още в първия половин час на двубоя.

Резултатът бе открит в 10-а минута, когато Иниеста с успореден на голлинията пас намери Шави между централните защитници на Еспаньол и за опитния халф не бе проблем да вкара във вратата на Касила.

5 минути по-късно преднината бе удвоена след гол на Меси, който обаче в крайна сметка бе записан на сметката на Педро. Фабрегас получи топката в близост до аутлинията, откъдето успя да я подаде към Меси, който пък с лек, но много прецизен удар прокара топката през купа от играчи, за да влезе в далечния ъгъл. При удара на аржентинеца обаче Педро докосна топката и така той влезе в статистиката като автор на попадението.

В 27-а минута Педро вкара нов гол, в който този път имаше основна заслуга. Родригес се възползва от страхотен извеждащ пас на Серхио Бускетс, стигна до топката и я копна майсторски над вратаря на Еспаньол за 3:0.

Още в следващата атака пък Фабрегас бе фаулиран в наказателното поле и Барса получи право да изпълни дузпа, която бе реализирана от Меси.

През второто полувреме мачът се доиграваше като домакините предпочитаха да пазят сили за следващите си мачове. Все пак те стигнаха до няколко опасни положения като два техни гола не бяха зачетени заради засада, а Меси уцели гредата от фаул.

В края на мача гостите можеха да реализират почетен гол, тъй като Хуан Албин излезе сам срещу Валдес, но ударът му бе избит от вратаря на Барселона.

В класирането Барселона е на първо място с 52 точки, на 12 зад втория Атлетико Мадрид и на 16 пред Реал Мадрид. Еспаньол е на 18-а позиция с 15 точки.