Барселона затвърди индакациите, че излиза от игровата криза, която мъчеше отбора преди паметния реванш срещу Милан. Каталунският гранд стигна до лесна и напълно заслужена победа над Райо Валекано в 28-ия кръг, а гостите показаха на „росонерите“ как се бележи на „Камп Ноу“ за крайното 3:1. Давид Вия и Лионел Меси показаха изумително партньорство тази вечер, като дуото бе в основата и на трите попадения.

В мача срещу мадридския тим Барса излезе без наказания Виктор Валдес, като под рамката на вратата застана Хосе Пинто. Адриано бе предпочетен като десен бек, но получи контузия в 23-ата минута, което доведе до влизането на обичайния титуляр Дани Алвеш. Бразилецът бе посрещнат със закачливи дюдюкания от публиката заради новата си руса прическа.

В халфовата линия Иниеста и Бускетс запазиха местата си, а Фабрегас замести Шави Ернандес. Атакуващото трио на „блаугранас“ пък бе в състав Меси – Вия – Алексис.

Още във втората минута аржентинецът можеше да удължи головата си серия, след като Фабрегас се измъкна от отбраната и го потърси с успореден пас, който обаче дойде леко по-назад от необходимото. Меси тръгна да преодолява бранител, но се подхлъзна и топката му бе отнета. В 7-ата пък нисичкият магьосник опита да порази целта от пряк свободен удар на около 26-27 метра от вратата, но фалцовият му удар кацна върху напречната греда.

В 21-ата отново той бе намерен с балонен пас зад отбраната на Райо, но в последния миг защитник блокира шута му от въздуха. Четири минути по-късно неизбежното се случи, след като грешка при изнасянето на топката позволи на Меси, Вия и Иниеста да излязат срещу двама защитници. Аржентинецът с тънък пас изведе Вия сам срещу вратаря, а нападателят повтори удара, с който матира Абиати във вторник вечер, но по другия диагонал – 1:0.

Каталунците понамалиха темпото до 40-ата минута, когато Вия върна жеста на Меси при поредната бърза контраатака. Десетката на Барса заложи на мощен шут по тревата, който мина през краката на вратаря, преди да спре в мрежата. Това бе 18-и гол за него в 18 поредни мача.

Втората част започна с вихрена атака на домакините, при която Алвеш изскочи сам отдясно в пеналта заедно с няколко свободни съотборници около дузпата. Новият цвят на косата му обаче очевидно повлия при вземането на решение и той реши да стреля в близкия ъгъл, като единствено намери външната страна на мрежата.

В 56-ата обаче Барселона не показа милост към поредния гаф в защитата на Райо и Вия изведе Меси само срещу един бранител и вратаря. Аржентинецът буквално профуча покрай безпомощния си противник и после елегантно копна топката над Рубен за своето 42-о попадение от началото на сезона.

В 71-ата обаче резервата за гостите Раул Тамудо си отмъсти за освиркванията, които придружиха влизането му в игра секунди по-рано. Бившият капитан на Еспаньол бе изпуснат от Пике и без проблеми засече ниско центриране право под гредата. Меси опита почти веднага да върне гола, ала Рубен с върха на пръстите отби удара му от 18 метра.

В 75-ата Тамудо бе на път съвсем да вгорчи вечерта за феновете по трибуните, като отново стреля от границата на вратарското поле, а след рикошет в бранител кълбото премина на сантимтери покрай лявата греда.

Успехът запази преднината на Барселона от 13 точки пред Реал Мадрид, който е с 61 в актива си.


Barcelona 3-1 Rayo Vallecano (All Goals) 17.03... by ourmatch

В последния мач от кръга Гранада и Леванте приключиха при 1:1.