Барселона е само на 90 минути от 20-та титла на Испания, след победата над Севиля с 3:2 в среща от предпоследния кръг на Примера дивисион. Преследвачът Реал Мадрид остана на точка зад „каталунците”, след разгромен успех над Атлетик Билбао – 5:1.

В последния, 38-ми кръг, Барса приема у дома Валядолид, докато Реал Мадрид гостува на Малага, като е малко вероятно някой от двата гранда да загуби точки срещу аутсайдерите.

Кръг преди края, все още няма сигурно изпаднал от елита тим, а местата в Европа също не са разпределени. Единствено сигурен за позицията си е третият Валенсия, далеч зад лидерите, и доста пред четвъртия Севиля.

Двубоят между Севиля и Барселона изглеждаше ясен, след първо полувреме, преминало под доминацията на гостите. Още в петата минута Лионел Меси се измъкна зад гърба на заспалата андалусийска защита, овладя по прекрасен начин паса на Максуел, финтира двама бранители и стреля от десетина метра точно, за да открие резултата. В 23-та минута Педро пропусна да удвои, след подаване на Дани Алвеш, но Боян го стори пет минути по-късно. Шави направи 18-та си асистенция за сезона, за да изведе младока, който изпревари персоналния си защитник и с перфектно отиграване от границата на вратарското поле матира Палоп.

Малко преди това Севиля направи първа принудителна смяна, заради контузия на Фасио, на чието място се появи Себастиен Скилачи. Едва в 41-та минута домакините стигнаха до реална опасност пред вратата на Барса, но Виктор Валдес демонстрира рефлекс, за да отрази удара на Луиш Фабиано.

След подновяването на играта почти нищо не се промени, а в 55-та минута Севиля остана и с човек по-малко след втори жълт картон на Абдулай Конко. В 62-та минута Педро оформи и класическа преднина за Барселона, след като Палоп изби шута от малък ъгъл на Меси, но топката достигна до юношата на „каталунците” и той с премерен удар по диагонала направи 3:0 в тяхна полза.

Изведнъж обаче Севиля накара гостите си да треперят, като в рамките на две минути – между 69-та и 71-та първо Фреди Кануте се възползва от грешка на Карлес Пуйол и намали до 3:1, а след това Луиш Фабиано оползотвори по най-добрия начин стъписването на Барса след изпълнен бърз фаул и направи 3:2.

Така повече от 20 минути Барселона се луташе, търсейки четвърто попадение за спокойствие, и едновременно с това страхувайки се да не допусне гол, който щеше да даде на тепсия титлата на Реал. Спорна ситуация имаше малко след втория гол на домакините, когато Жерар Пике изблъска Фабиано в пеналта, но реферът Майенко бе близо до положението и замълча.

В Мадрид нещата за Реал се развиваха ужасно до почивката, и доста по-добре след нея. Още в 20-та минута Атлетик Билбао остана с човек по-малко, а в 22-та Роналдо откри от дузпа. Йесте обаче успя да изравни в 41-та минута, и прати домакините в размисъл на полувремето. През втората част „белият балет” поигра малко за своята публика, и наниза четири гола, дело на Игуаин, Серхио Рамос, Карим Бензема и Марсело, за да подпечата успех с 5:1.

В останалите срещи от кръга:

Херес - Сарагоса 3:2

Виляреал - Валенсия 2:0

Валядолид - Сантандер 2:1

Тенерифе - Алмерия 2:2

Спортинг - Атлетико Мадрид 1:1

Хетафе - Малага 2:1

Еспаньол – Осасуна 2:1

Депортиво – Майорка 1:0