Атлетико Мадрид спечели турнира Лига Европа! „Дюшекчиите“ победиха във финала с 3:0 Атлетик Билбао. В герой за символичните домакини пред пълните трибуни на „Национал Арена“ в Букурещ се превърна Фалкао, който вкара първите две попадения в срещата, а класиката оформи Диего.

Фалкао пък се превърна в голмайстор на турнира, за втора поредна година, което е прецедент в европейските турнири. Той е и едва вторият играч, който се разписва в два последователни финала, с различни отбори. Миналата година колумбиецът носеше екипа на Порто.

Нямаше изненади в стартовите състави и на двата отбора, като двамата треньори Диего Симеоне и Марсело Биелса излязоха с най-доброто, с което разполагаха.

По навито обаче започнаха срещата футболистите на Симеоне. И бързо взеха преднина, още в 6-та минута. Топката стигна до Фалкао, който бе отдясно по нападението в наказателното поле, бранителите на баските не го натиснаха достатъчно, а вкрайна сметка последва страхотен изстрел към далечната греда и гол за 1:0.

След попадението Билбао се разигра без обаче да стига до сериозни положения пред противниковата врата.

Любопитен момент пък се получи в средата на първото полувреме, когато играта бе прекъсната заради нахлуване на няколко фена на терена.

В 22-та минута Диего имаше отлична възможност да се разпише от пряк свободен удар на 2-3 метра от границата на наказателното почти фронтално, но изстрелът му отиде в стената.

Второто попадение дойде в 34-та минута след сериозна грешка на в отбрана на баските. Те загубиха топката на границата на своето наказателното поле, тя в крайна сметка стигна до Фалкао, който литна двама от бранителите на Атлетик и от два-три метра се разписа с мощен шут за 2:0.

Две смени направи на почивката Биелса, като в игра се появиха Перес и Гомес. Символичните гости излязоха по-надъхани и имаха предимство в процента на задържане на топката, което обаче не даваше резултат.

В 72-та минута пък Оскар Де Марков направи най-големия пропуск, когато от малък ъгъл отблизо не успя да уцели вратата. Три минути по-късно и мадридчани имаха възможност да отбележат, но изстрелът от пряк свбоден удар на Луис срещна стената.

След средата на второто полувреме баските оказаха тотален натиск, но така и не успяха да стигнат до попадение.

В 80-та минута Фалкао се размина с хеттрик, след като изстрелът му от 10 метра срещна страничния стълб на Ираисос. Все пак, крайното 3:0 оформи играещият под наем в тима на Атлетико Мадрид Диего в 85-та минута.

Състави:

Атлетико Мадрид: Тибо Куртоа, Хуанфран, Диего Годин, Миранда, Филипе Луис, Марио Суарес, Габи, Диего /Коке - 90/, Адриан Лопес /Едуардо Салвио - 88/, Арда Туран /Алваро Домингес - 9- плюс 3/, Радамел Фалкао

Атлетик /Билбао: Горка Ираисос, Андони Ираола, Фернандо Аморебиета, Шави Мартинес, Хон Ауртенетксе /Ибаи Гомес - 46/, Андер Ерера /Гаиска Токеро - 63/, Андер Итураспе /Иниго Перес - 46/, Оскар де Маркос, Маркел Сусаета, Фернандо Льоренте, Икер Муниаин.