Бившият директор на Реал Мадрид Хорхе Валдано направи любопитно изказване, като заяви, че доскорошният наставник на „белия балет“ Жозе Моуриньо би могъл да мине за велик треньор единствено ако Хосеп Гуардиола не се е раждал.

Дуелите между двата големи тактици в течение на години бяха украшението на испанския футбол, преди каталунецът да напусне „Камп Ноу“ и да си вземе година почивка, след която пое Байерн Мюнхен.

„Ако Гуардиола е Моцарт, то Моуриньо е Салиери. Той би бил велик музикант само ако Моцарт не се е раждал“, написа Валдано в своята книга „Единадесетте сили на лидера“.

Както е известно Валдано бе уволнен като спортен директор на Реал през 2011 година, когато в отношенията му със Специалния настъпи жесток разрив.

„Моуриньо е личност, създадена за тези шумни и празни откъм значение времена. Никога не съм го чул да каже нещо за футбол – било то публично или в личен разговор – което си струва да бъде запомнено.“

„Никога не съм могъл да го разбера, сякаш идвахме от различни краища на света. Интелектът и егото са врагове – те са в постоянен сблъсък, в който егото винаги печели.“

„Моуриньо е професионалист, страстен и успешен треньор, но неговото мислене за играта е много по-различно от моето. Той е много по-заинтересован от резултатите и често пъти ги постига. Той обаче получи един от най-силните състави на Реал Мадрид и така и не успя да вземе Шампионскаат лига. Това беше голямото предизвикателство, в което той се провали“, заяви Валдано в интервю по повод книгата си.

„Какво мисли Моуриньо за книгата? Не съм се чувал с неговия лагер, понеже не сме близки“, завърши легендата на Реал.