Легендарният аржентинец и бивш спортен директор на Реал Мадрид Хорхе Валдано заяви в интервю за „Mundo Deportivo“, че Барселона не е нито на Хосеп Гуардиола, нито на Луис Енрике, а е на Лионел Меси.

Испанските отбори са фаворитите в Шампионската лига. Има много голяма разлика между тях и останалите отбори. Например отборите от Премиършип отстъпват значително на испанските представители. Освен това стиловете на игра в двете първенства се различават много. Разбирането за футбола е коренно различно. Именно заради това феновете на футбола в Англия приемат толкова възторжено появяването на Хосеп Гуардиола начело на Манчестър Сити.

Има ли други кандидати?

Много е важно да видим какво е състоянието на Байерн. Трябва да видим как ще се отразят контузените футболисти на нивото на представяне на отбора. Байерн е един от най-силните опоненти на испанските отбори. Ювентус също е много силен отбор. Изобщо сблъсъкът между Байерн и Ювентус е много интересен, защото е с много неизвестни. Ювентус разполага със специални футболисти като Пол Погба и Пауло Дибала.

Каква е ситуацията с Реал Мадрид?

Реал Мадрид играе по различен начин при Зидан. Футболистите се чувстват по-свободни. Това е опасно, защото не мислят толкова за защита и са се фокусирали върху нападението. Със сигурност Реал Мадрид ще хвърли всички сили в Шампионската лига, защото в първенството изостава на седем точки зад Барселона. Присъствието на Реал Мадрид в Шампионската лига е историческо.

Меси през 2016 година, същият ли е като този през 2010 година?

Това е друга версия на Меси. Лео вече знае как да контролира ритъма на игра. Освен това е полезен във всяка една фаза от играта. В неговата игра има стратегия. Той вече не е този изявен голмайстор, който да мисли само как да вкарва.

Защо Меси е лидер в Барселона, но не и в националния отбор на Аржентина?

Меси постоянно е сравняван с Марадона и това го ограничава в националния отбор. Всички аржентинци искат да видят Меси как печели световната титла, а това е огромна отговорност, не само очаквания. Освен това Лео залага на колективната игра в Барселона. В Аржентина всички очаквания са насочени към него. В Барселона знаят как да използват силните страни в играта на Меси, знаят как да се подчинят на неговия гений, в Аржентина не успяха да си научат урока.

Има ли хармония между Меси, Неймар и Суарес?

Те я демонстрират в мачовете на Барселона. Те се наслаждават, когато са заедно на терена. Те са трима идоли и всеки един е наясно с харизмата, която притежават другите двама.

Ще успее ли Неймар да доминира в бъдещето, както прогнозират всички?

Аз съм на същото мнение. Мисля, че следващите 10 години ще минат под неговата доминация. Много трудно някой ще може да го измести. Той притежава уникална скорост и техника. Това го отличава от всички останали. Ако успее да се доразвие, успехът му е гарантиран.

Какво мислите за дузпата изпълнена от Меси и Суарес?

Дузпата се различава много от традиционните. Съвременният футбол е изпаднал в рутина. Това обаче не се случва в Барселона. Срещу Селта видяхме неща, които не са лесни за изпълнение. Футболът прогресира благодарение на невероятни таланти като Меси. Съвременният футбол е много стриктен и канонизиран. С тази дузпа видяхме нещо различно и си казахме: „Ау, виж, това е едно различно отиграване“.

В предишно интервю казахте, че Меси се превръща в Марадона с всеки изминал ден. Каво е мнението Ви сега?

В момента Меси е на най-виското ниво на футбола. Той вече не само разчита на индивидуалните качества, той е част от колектива. Той подчини играта си на съотборниците си като Неймар, Иниеста, Бускетс и Суарес. Това е много трудно. Аз лично се радвам, че мога да се наслаждавам на футбола на Меси.

Наслаждавате ли се на Кристиано Роналдо?

Разбира се. Роналдо носи също наслада за окото на феновете на футбола. Двамата с Меси се различават. Меси е гений, роден е с природно богатство. Роналдо е играч, който се стреми към съвършенството. Той се подобрява година след година.

Но изглежда, че в Мадрид има хора, които не одобрят изцяло Кристиано...

Роналдо е подложен на изключително следене. Той няма пет свободни минути. Постоянно е под голямо напрежение. Следен е от феновете, от журналистите.

Какъв е съвременният интензитет на футбола?

За мен съвременният интензитет е този, който задават испанските отбори и Барселона. Топката се движи повече от играчите. Но има треньори, които настояват играчите да тичат повече от движението на топката.

Барселона при Луис Енрике тича повече в сравнение с отбора при Гуардиола?

Да речем, че причината за това е триото в атака и тяхната игра.

Но това сегашният модел ли е?

Барселона залага сега на тримата в атака. Върху тях е концентрирана играта. При Гуардиола играта бе концентрираха върху халфовата линия.

Какво име бихте дали на този отбор на Барселона? Барселона на Пеп или на Лучо?

Барселона има едно име и това е Меси. Барселона на Меси. Реал Мадрид имаше епохата на Ди Стефано. Това име те получиха, когато Ди Стефано бе на 27 години. Лео вече мина тази възраст, така че може да кажем епохата на Меси.

Вие сте известен като мадридист. Има ли в Реал стрес, чувство на неудовлетвореност, компекс по отношение на тази ера на Барселона?

Изглежда неизбежно, но в същото време говори лошо за величието на Реал Мадрид. Клуб от ранга на Реал Мадрид не би трябвало да гледа със завист. Преди повече от 30 години, когато дойдох в Реал Мадрид нещата не изглеждаха по този начин.

Какво значение за футбола има футболистът Кройф и треньорът Кройф?

За испанския футбол той значи много. Неговата фигура е огромна. Аз уважавам Кройф като професионалист. Желая му бързо възстановяване. Той остави своята следа първо като футболист, а след това и като треньор. Той е уникален за футбола. Остави огромен отпечатък.

А Бекенбауер?

Не. Бекенбауер записа големи успехи като играч и треньор, но само спечели. Той не остави такъв отпечатък върху играта.

Представяте ли си Меси като треньор?

Не знам. Вижте Зидан докъде стигна. Не мога да предположа.

Какво ще се случи с Луис Енрике?

Той е един от играчите, които бързо успя да пробие в треньорството. Той е роден победител и го доказва всеки ден.

Вие бяхте с него в Реал Мадрид. Какво се случи, че той напусна?

Двамата с Луис Енрике бяхме шампиони. Той играеше отдясно. Енрике обаче не поднови договора си с Реал и премина в Барселона. Той напусна по начина, по който след това го сториха Гути и Раул.

Защо се отказахте от възможността да бъдете треньор?

Защото прецених, че треньорството не може да бъде обсеби.

С Флорентино Перес изкарахте два периода в Реал Мадрид...

Харесвам футбола и обичам Реал Мадрид.

Как виждате Барселона след ерата Меси?

След този исторически цикъл някой ще пострада.

Кой ще вземе короната след него? Неймар, Дибала, Погба?

Има възможност това да бъде и Дъглас Коста...Това са играчи, които все още не са достигнали зрялост. Може след една година и други футболисти да се появят. Например Рияд Марез в Лестър.

Накрая, как виждате Моуриньо и Пеп в Манчестър?

Един от тях има страст към играта, а другият към постигането на резултати. Двамата са големи професионалисти. Пеп има голямото предимство, че не се интересува само от това, което прави, а и от това, което оставя след себе си.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS