Изненадващият преследвач на Барселона в Ла Лига Алавес допусна грешна стъпка навън, като загуби с 1:2 от Ейбар в двубой от 11-ия кръг. Двубоят на „Ипуруа” беше неочаквано жежък, като двата отбора завършиха с числено намален състав.

А всичко стартира така добре за Алавес. Гостите откриха резултата още в 4-ата минута, когато Джони центрира от пряк свободен удар, за да може намиращият пред вратарското поле Ману Гарсия с глава минимално да отклони топката извън обсега на вратаря – 0:1.

Нещата обаче много бързо се влошиха за „бабасорос”. В 24-ата крайният защитник Рубен Дуарте покоси с шпагат извън наказателното поле откъсващия се сам срещу вратаря Жоан Жордан и това му донесе директен червен картон.

След почивката и домакините от Ейбар останаха с 10 души. Реферите прибегнаха до ВАР в 62-ата минута, за да разгледат по-добре грубия фаул на Пабло де Бласис и аржентинецът също бе пратен под душовете с директен червен картон.

Само 7 минути по-късно домакините изравниха. Марк Кукурея с чудесен пас по тревата намери Жордан пред дъгата, а нападателят с изключителен шут под дясната сглобка вкара за 1:1.

Драматичната развръзка настъпи в самия край, когато дефанзивният халф Папе Диоп беше изпуснат при центриране от корнер и засече безмилостно подаването на Фабиан Ореяна.

По този начин и Алавес, досущ като Атлетико Мадрид изостана на 4 точки от лидера Барселона. Мадридчани остават втори с 20 пункта и по-добра голова разлика в сравнение с тази на „бабасорос”. Ейбар от своя страна е 11-и с 14 точки.