Испанската национална телевизия уволни своя директор на спортните продукции, след като от живото предаване на финала за Купата на Краля снощи бяха изрязани сцени, в които феновете на Барселона и Атлетико Билбао освиркват Кралят Хуан Карлос и националния химн на страната.

TVE излезе със съобщение, в което се казва, че директорът на спортния отдел Хулиен Рейес е бил уволнен, като освен това се допълва, че е започнало разследване за да се види кой е виновен за т.нар. "човешка грешка". Директорът на TVE Хавиер Понс заяви на пресконференция: "Аз смятам, че е много сериозна грешка да не се позволява на зрителите да следват на живо събитията".

Пристигането на Крал Хуан Карлос и Кралица София на стадион "Местая" във Валенсия и химнът на страната бяха прекъснати от телевизията, тъй като се чуха освирквания и от двете страни. Вместо да покаже инцидента на живо, TVE пусна изглед от атмосферата в двата града на финалистите - Билбао и Барселона.

Телевизията обаче показа сцените с освиркването на полувремето, а те се видяха в сайтовете и се чуха по националното радио RNE.

Барселона е столица на Каталуния, а Билбао е най-големият град в Баския, като точно в тези две области има най-голям регионален патриотизъм. Двете области имат свой език и сепаратистки партии. Кралската фамилия и химнът, който няма текст, за да не се даде предимство на някои от официалните четири езика в страната, са смятани в двата региона на Испания за символ на централизираната власт.

Испанската преса попиля телевизията от критики за това, че тя не показа на живо случващото се на "Местая". "Ел Мундо" написа: "Хиляди хора освиркаха Краля и химна, а TVE не показа случващото се". Барселона спечели в крайна сметка Купата на Краля, след като победи Билбао с 4:1.